Unite, Ωρα για σωματείο

freedomΠρωτοβουλία Εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ

με Αναγκαστική Υπαγωγή στο Δελτίο Παροχής (Δ.Π.Υ.)

για τη Δημιουργία Σωματείου

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου τα τελευταία χρόνια εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να δουλεύουν με Δ.Π.Υ. ως δήθεν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης, εκείνη τους αρνείται την ένταξή τους στο μισθολόγιο. Η δε πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επιμένει να τους αγνοεί.

Η αναγκαστική «ελεύθερη» σχέση εργασίας με Δ.Π.Υ. σημαίνει:

-Την υπαγωγή στο ΤΕΒΕ, με υπέρογκα ασφαλιστικά έξοδα, που επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, τα οποία αναπροσαρμόζονται ετησίως ασχέτως του ύψους των εισοδημάτων.

-Τον αποκλεισμό από την ΕΣΗΕΑ, αφού το καταστατικό ορίζει ως προϋπόθεση της εγγραφής στην Ένωση την ένταξη στο μισθολόγιο και την υπαγωγή στο ΤΣΠΕΑΘ.

-Την απουσία οποιασδήποτε συνδικαλιστικής κάλυψης και την αδυναμία συλλογικής διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων.

Το κομμάτι των συναδέλφων-μελών της ΕΣΗΕΑ που αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό τόσο για τα δικά μας, όσο και για τα δικά του εργασιακά-οικονομικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν έχει δυστυχώς κατορθώσει να ανατρέψει τους συσχετισμούς στο Δ.Σ. της Ένωσης ώστε να αλλάξει το καταστατικό και να επιλυθεί το ζωτικό ζήτημα της ένταξής μας στον κλάδο. Δεν έχει καν κατορθώσει να επιβάλλει την τήρηση του, οριζόμενου από το καταστατικό, χρόνου μαθητείας και υποχρεωτικής ένταξης στο μισθολόγιο αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος της εργοδοσίας.

Η εργασία μας απαξιώνεται και κοστολογείται κατά το δοκούν. Οι αυξήσεις των εισφορών του ΤΕΒΕ μας εξωθούν στο κυνήγι των όποιων συνεργασιών με το κομμάτι. Οι εργοδότες μας χρησιμοποιούν για να μην ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Οι εισφορές μας βγαίνουν από την τσέπη μας για να καταλήξουν σε άλλο ασφαλιστικό Ταμείο από εκείνο που θα έπρεπε. Μας πετάνε όποτε θέλουν, απλώς σταματώντας να δημοσιεύουν τη δουλειά μας, ειδικά όταν αρχίζουμε να στοιχειοθετούμε δικαίωμα νομικής προσφυγής για τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης σε σχέση μισθωτού αορίστου χρόνου, ή αναπτύσσουμε συνδικαλιστική δράση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι χάνουμε τόσο εμείς, όσο και ολόκληρος ο κλάδος από την κατάσταση που μας έχει επιβληθεί.

Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ με Δ.Π.Υ. που:

-δεν επέλεξαν την εργασιακή σχέση με το δελτίο παροχής αλλά τους επιβλήθηκε,

-δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα μισθολόγιο επιχείρησης του Τύπου,

-η δημοσιογραφία είναι η κύρια επαγγελματική τους δραστηριότητα

-επιθυμούν την ένταξή τους στο μισθολόγιο της επιχείρησης στην οποία εργάζονται,

-επιθυμούν την ένταξή τους στο συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου τους

αλλά και στους συναδέλφους που, χωρίς να βρίσκονται στη θέση μας, επιθυμούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Δεδομένου ότι η εργοδοσία και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία μας στερούν τα δικαιώματά μας θεωρούμε επιβεβλημένο να συγκροτηθούμε ως ξεχωριστό σώμα με απώτερη-άμεση προοπτική τη δημιουργία σωματείου που θα αγωνιστεί για την απόδοση των δικαιωμάτων μας και την αναγνώριση της δημοσιογραφικής μας οντότητας.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10/12/2007, στις 7 μ.μ. ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 3ου ΟΡΟΦΟΥ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6977238673, 6934245943

Ακόμα αν το προτιμάτε μη διστάσετε να μου στείλετε email

Advertisements
 1. Μαζί σας!!!

 2. Πέραν της «συνδικαλιστικής κάλυψης», τι άλλο μπορεί να επιτύχει το σωματείο?

  Μπορεί να αναγκάσει τους εργοδότες να προσλάβουν κάποιους που σήμερα είναι με Δ.Π.Υ.? Με ποιον τρόπο?

  Και τέλος, σκέφτεστε να συστήσετε ξεχωριστό ταμείο και να διεκδικήσετε και μέρος των εσόδων από το αγγελιόσημο -που υποψιάζομαι ότι κάνει το ΤΣΠΕΑΘ τόσο ζηλευτό σε σχέση με το ΤΕΒΕ?

 3. Καλώς τον Σπύρο :-)
  Οι συνάδελφοι που δουλεύουν με μπλοκάκια αγαπητέ φίλε, αγνοούνται σήμερα και από τους εκδότες οι οποίοι τους χειραγωγούν κατά πως το επιθυμούν κάθε φορά αλλά (τελείως παράλογα) και από το επίσημο σωματείο μας. Σε πολλές περιπτώσεις άνθρωποι καλούνται να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για 300 και 400 ευρώ το μήνα. Για τις παράλογες κρατήσεις στο ΤΕΒΕ να μην μιλήσουμε καλύτερα. Οχι, νομίζω πως δεν θα μπορούσε κανείς να επιβάλει προσλήψεις στα Μέσα, μπορεί όμως να τα αναγκάσει να μην διαιωνίζουν αυτό το καθεστώς ομηρίας. Ακόμα περισσότερο πιστεύω ότι είναι απαραίτητο στοιχείο του συστήματος η ύπαρξη ελεύθερων δημοσιογράφων οι οποίοι θα μπορούν να κινούνται ανάμεσα σε διαφορετικά μέσα και θα μπολιάζουν το σύστημα αυτό με νέες ιδέες και οπτικές για την κοινωνία και τον κόσμο μας. Ομως, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν με αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και ασφάλισης εάν θέλουμε να κάνουν αξιοπρεπώς και την δουλειά τους. Διαφορετικά καθίστανται ευάλωτοι σε κάθε είδους πίεση, τόσο αυτοί, όσο και οι μισθωτοί συνάδελφοι τους. Στο εξωτερικό το πρόβλημα έχει λυθεί με διάφορους τρόπους. Ενας αριθμός ρεπορτάζ για παράδειγμα ετησίως εξασφαλίζει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Δημοσιογράφοι – ελεύθεροι επαγγελματίες ξεκινούν μόνοι τους να βγάλουν πολύ δύσκολα θέματα σε όλο τον πλανήτη, επενδύοντας ακόμα και δικά τους χρήματα για αυτό επειδή γνωρίζουν πως στο τέλος της ημέρας θα πληρωθούν ανάλογα και θα ασφαλισθούν κατάλληλα. Εδώ ακόμα και οι μισθωτοί συνάδελφοι που πηγαίνουν σε εμπόλεμες ζώνες παίρνουν για έξοδα κάτι ψίχουλα για τα οποία μάλιστα φορολογούνται στο τέλος (αυτά στα λέω εκ πείρας). Οι εφημερίδες κάθε φορά που αντιλαμβάνονται ότι ένα κομμάτι τους έχει σκουριάσει, απολύουν τους παλιούς συναδέλφους (έχω δει άνθρωπο να απολύεται ένα χρόνο πριν τη σύνταξη) και ανοίγουν την πόρτα στα φυντάνια των σχολών, τα οποία μάλιστα δεν ακούνε, αλλά αφού απομυζήσουν από αυτά όση ζωντάνια και δημιουργικότητα διαθέτουν είτε διώχνουν, είτε διαφθείρουν κατάλληλα ώστε να μπουν κι αυτά στις στρατιές των εργαζομένων που κάνουν τη δουλειά τους με λογική δημοσίου υπαλλήλου. Τελικά ούτε τη δουλειά τους κάνουν δηλαδή. Και κάθε τόσο επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Για τις προσλήψεις που αναφέρεις, υπάρχει χρονικό διάστημα ικανό να δείξει αν ένας νέος ρεπόρτερ κάνει για την δουλειά η όχι. Δεν ξεπερνάει το χρόνο. Παρόλαυτα τα Μέσα Ενημέρωσης πολλές φορές κρατάνε και τρία και τέσσερα και περισσότερα ακόμα χρόνια τους ανθρώπους τους με μπλοκάκι. Αν δημιουργηθεί το σωματείο και αν καταφέρει να θέσει τελικά κάποιους όρους (τουλάχιστον ως προς την αμοιβή και την ασφάλιση) νομίζω πως θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. Η ενημέρωση θα βγει λιγάκι κερδισμένη. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να εμπλακώ στην ιστορία παρόλο που είμαι μέλος της Ενωσης Συντακτών. Το Αγγελιόσημο αγαπητέ είναι μια τεράστια συζήτηση από μόνο του. Δεν έχουν φτάσει οι συζητήσεις ως εκεί ακόμα αλλά δεν θα έβλεπα ως παράλογο ένα τέτοιο αίτημα.

 4. Να σου πω την αλήθεια, αυτό που βασικά με απασχολεί είναι το αγγελιόσημο, μιας και εμμέσως και εγώ το πληρώνω. Ακριβώς όπως θα έπρεπε και σένα να σε απασχολούν οι κρατήσεις υπέρ τρίτων (δηλαδή ημών των μηχανικών) στα δημόσια και όχι μόνο έργα τις οποίες πληρώνεις εσύ για να ωφελείται το δικό μου ταμείο.

  Κατά τα άλλα, στέκομαι ουδέτερος απέναντι σε μια διμερή αντιπαράθεση μεταξύ δημοσιογράφων και εργοδοσίας τους, αρκεί να μην παρέμβει το κράτος για να την ρυθμίσει. Γιατί αν επέμβει το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργήσει εξωτερικότητες προς τον υπόλοιπο πληθυσμό.

  Αυτό το «καλούνται να ενημερώσουν τον Ελληνικό Λαό για 300 ή 400 ευρώ» είναι ασφαλώς σχήμα λόγου. Κανείς δεν αναγκάζεται να το κάνει. Και για να το κάνει σημαίνει κατά την άποψή μου ότι η τιμή (τα 300 ή 400 ευρώ) είναι σωστή.

  Είναι νομίζω στην φύση του επαγγέλματος που δεν προϋποθέτει τυπικά προσόντα και έχει μεγάλη προβολή και «κοινωνική καταξίωση» (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα), να προσελκύει πολύ περισσότερο κόσμο απ’ όσον μπορεί να απορροφήσει. Και είναι λογικό οι αμοιβές να είναι χαμηλές. Και είναι λογικό η εργοδοσία να είναι σε θέση ισχύος. Δύσκολα βλέπω να αλλάζει αυτό μεσοπρόθεσμα.

  Και όσο και αν φανεί σκληρό, δεν λυπάμαι καθόλου. Σε όποιον δεν αρέσει(ή για όποιον δεν νοιώθει πραγματικά ξεχωριστός ώστε να έχει σημαντικές πιθανότητες να γίνει «αστέρας») υπάρχει η οικοδομή, η φάμπρικα ή το χωράφι. Προτιμώ να στεναχωριέμαι για αυτούς που δεν έχουν άλλη εναλλακτική από την οικοδομή, την φάμπρικα ή το χωράφι. (Και το ίδιο απαθής είμαι απέναντι στα υπόλοιπα «στελέχη» των 800 ή 1000 ευρώ που δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα και κλαίγονται νυχθημερόν. Έκαστος εφ’ ό ετάχθη)

 5. http://mme-gia-somateio.blogspot.com/
  Αντί απαντήσεως

 6. afora to sxolio toy Spyroy Dova
  kai lakwnika na shmeiwsw kapoies skepseis kata paragrafo {etsi opws aytos tis exei topothetisei…}

  kati gia tis koinwnies alilegieis etyxe pote na akoyseis leventh moy ??? OXI e …
  wrea se kalo dromo eisai…

  kalo einai na perneis thn thesh toy Pontioy Pilatoy…
  voleyeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ALLA PION ???
  esena pantws oxi. Ayto einai to mono sygoyro.

  twra pioi einai oi dhmosiografoi poy exoyn provolh as mhn to koyventiasoyme kalytera giati einai san na matheneis se enan ogdontaxrono to poso kanei ena kai ena.

  kai oso gia to teleytaio poy les
  tetoies apopseis exoyn antropoi miwmenhs antilhpseis h kat epiloghn doyloparikoi
  kai epeidei opws elega kai nwritera thelw na zw se koinwnia alilegieis…
  den me enoxlei na yparxeis kai na exeis aytes tis apopseis
  eytyxws gia esena
  DEN YPARXOYN PIA KEADES
  YPARXEI OMWS H METHODOS TIS NOHTIKHS EYTHANASIAS…

  Fysika kai anagkazetai na to kanei, mia kai oi anthropoi exoyn oneira kai ena synhthismeno oneiro toys einai na kanoyn ayto poy agapoyn epagkelma toys.
  Ektos apo kati mpoyxeses poy gyrofernoyn me ta lefta toy mpampa toys h tis ploysias syzhgoy toys. h telos pantwn apo ayta poy exoyn konomisei apo to kathimerino skipshmo tis liknizomenhs platis toys.

  • solidarity
  • 5 Δεκεμβρίου 2007

  Για όσες απορίες έχετε σχετικά με το πως έχει λυθεί το ζήτημα στην Ευρώπη, αλλά και για τις ληστρικές κρατήσεις του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) μπορείτε να μπείτε στο http://mme-gia-somateio.blogspot.com
  Ευχαριστούμε θερμά αποκλειστικά τα μέλη των υπαρχουσών Ενώσεων που ΚΑΙ αντιλαμβάνονται το ζήτημα σε όλες τις διαστάσεις του ΚΑΙ μας στηρίζουν με όποιο τρόπο μπορούν
  Απόψεις του τύπου ας αντέξει ο «ικανότερος» δεν μας αφορούν και τις θεωρούμε ανάξιες απαντήσεων, εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη των εργαζομένων

 1. 23 Νοεμβρίου 2007
  Trackback from : buzz

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: