Για τα Web Awards

awΣτο postsecret.blogspot. com πολίτες από όλο τον κόσμο εξομολογούνται ανώνυμα τα πιο μύχια μυστικά τους. Στο fark.com οι χρήστες δημιουργούν κάθε μέρα ένα δελτίο «μη ειδήσεων», που αντλούν από χιλιάδες blogs και sites Μέσων Ενημέρωσης από όλο το Internet. To realclear politics.com παρακολουθεί την πολιτική ατζέντα της εβδομάδας αντλώντας από κάθε δυνατή ψηφιακή πηγή, ώστε να διευκολύνεται η διασταύρωση των στοιχείων που δημοσιεύονται, και το jammiewearing fool.blog spot.com γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία απλώς προσθέτοντας μικρά ηθικά σχόλια στην τρέχουσα επικαιρότητα. Τα blogs ωριμάζουν παίζοντας το παιχνίδι της ενημέρωσης και της δημόσιας επικοινωνίας με τους δικούς τους -νέους- όρους.

Τα τέσσερα αυτά blogs βρίσκονται στον κατάλογο των 45 δημοφιλέστερων blogs, όπως τα ψήφισαν περισσότεροι από 545.00 χρήστες του Internet ανά τον κόσμο στην ετήσια διαδικτυακή διοργάνωση 2007 weblog awards, που προσπαθεί να διαγνώσει τις τάσεις που αναπτύσσονται στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο του Internet.

Παρόλο που δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος μέτρησης της δημοτικότητας ενός blog (και πώς θα μπορούσε άλλωστε όταν δημιουργείται ένα καινούργιο blog κάθε δευτερόλεπτο και καταργούνται άγνωστο πόσα), ο διαγωνισμός αυτός, που έγινε φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, δίνει μια ιδέα του τι είδους μορφές επικοινωνίας παράγονται στο Internet σήμερα.

Μυστικά και ανωνυμία

Στις περισσότερες κατηγορίες του διαγωνισμού, οι χρήστες προτίμησαν τα blogs που παρακολουθούν την επικαιρότητα με νέους εναλλακτικούς τρόπους από εκείνα που επικοινωνούν και ενημερώνουν με κλασικούς τρόπους ακόμα κι αν είναι πολύ καλής ποιότητας. Αν τα πρώτα χρόνια χαρακτηρίζονταν από την αθωότητα των προσωπικών ημερολογίων μέσω των οποίων μοιράζεται κανείς τις προσωπικές του στιγμές με τους οικείους του, σήμερα τα blogs παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην πολιτική επικοινωνία, την τέχνη, την ενημέρωση και βεβαίως την οικονομία. Στην κατηγορία του καλύτερου blog της χρονιάς διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε περίπου δέκα δημοφιλή blogs η διαδικτυακή εφημερίδα The Huffington Post –η οποία έχει στηθεί πάνω στο μοντέλο των blogs και γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία στις ΗΠΑ– και το boing boing, ένα blog που στηρίζεται στο βίντεο, δημιουργώντας μια νέα μορφή τηλεόρασης. Το postsecret, που απέσπασε την προτίμηση των ψηφοφόρων, είναι ένα πολύ πιο απλό στη σύλληψη, τη δομή και τη λειτουργία του blog. Εισάγει όμως μια τεράστια καινοτομία. Δημιουργεί τον χώρο για να ειπωθούν πάγματα που δεν μπορούν να ειπωθούν πουθενά αλλού. «Ο εξομολόγος μου πάντα μου λέει ότι όταν βρίσκουμε τον Θεό, δεν χρειαζόμαστε χάπια. Υποφέρω από διπολική διαταραχή. Ο εξομολόγος μου είναι ηλίθιος» λέει ένας χρήστης του site. Ενας άλλος εξομολογείται ότι, αργώντας να πάει στη δουλειά του και φεύγοντας νωρίτερα, «κλέβει» από τη δουλειά του τριάντα δύο εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Και μια γυναίκα παραδέχεται ότι της αρέσει όταν οι άντρες δεν την κοιτούν στα μάτια αλλά στο στήθος, γιατί αυτό της δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο δυνατή από αυτούς. Το postse-cret ενθαρρύνει ένα είδος συζήτησης που ούτε σε φιλικές παρέες δεν τολμούν οι άνθρωποι να ανοίξουν.

Αχρηστες ειδήσεις

«Η δανέζικη αστυνομία συνέλαβε έναν νεαρό στον πραγματικό κόσμο για κλοπή καναπέ σε έναν ψηφιακό κόσμο». «Η αμερικανική αστυνομία αποφάσισε να ελέγξει τους ποινικούς φακέλους του Αγιου Βασίλη», «Μια γυναίκα στη Βρετανία κέρδισε οικονομική αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία επειδή ανέπτυξε καρκίνο αγκαλιάζοντας τον πατέρα της». Τι είναι όλα αυτά; Οι άχρηστες ειδήσεις της ημέρας που ανταλλάσσουν και σχολιάζουν οι χρήστες του δικτύου Fark, το οποίο επίσης στηρίζεται στο μοντέλο των blogs και κέρδισε την κατηγορία της καλύτερης online κοινότητας. Βασικός του αντίπαλος ήταν η κοινότητα του πολιτικού blog Daily Kos, με πολύ πιο σοβαρό περιεχόμενο.

Στην κατηγορία του blog που παρέχει την καλύτερη πολιτική κάλυψη, νικητής ήταν και πάλι ένα blog που προτείνει έναν νέο τρόπο παρακολούθησης της πολιτικής. Το realclearpoli tics.com κρατάει το ημερολόγιο της πολιτικής ατζέντας όπως αυτό δημοσιεύεται σε πολλές πηγές. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί συγχρόνως τα νέα όπως δίνονται από τις πηγές αυτές και μπορεί επίσης, μέσω του realclear politics. com, να δει τη εξέλιξη ενός συμβάντος μέσα στην εβδομάδα και τον μήνα που πέρασε. Βασικός του αντίπαλος ήταν το fpwatch. blogspot. com, το blog τριών γνωστών πολιτικών αναλυτών διεθνών θεμάτων.

Ενα χαοτικό μέσο ενημέρωσης

Και στις πιο «συμβατικές» βραβεύσεις, όμως, οι χρήστες έδειξαν ότι προτιμούν τα blogs με προσωπικότητα.

Kαλύτερο νέο blog οι χρήστες ανέδειξαν το jammiewearingfool.blog spot.com, του οποίου ο ιδιοκτήτης στηλιτεύει με μικρά σχόλια, ηθικού χαρακτήρα, ειδήσεις της τρέχουσας επικαιρότητας.

Στην κατηγορία του καλύτερου επιστημονικού blog ψήφισαν τα badastronomy.com και climateau dit.com, δυο site, οι κάτοχοι των οποίων φροντίζουν να συνδέουν την επιστήμη με την πολιτική και την κουλτούρα της εποχής μας. Τα blogs έχουν κερδίσει τον δικό τους διακριτό χώρο στο τοπίο της ενημέρωσης και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη υπερσκελίσει τα κλασικά μέσα, όπως είναι η τηλεόραση και οι εφημερίδες. Στην κατάταξη του techno-ratti, ενός site που παρακολουθεί την κίνηση μετρώντας πόσες συνδέσεις από άλλες ιστοσελίδες στο Internet δέχεται ένα blog, φιγουράρουν σταθερά στις πρώτες θέσεις τα blogs ενημέρωσης γύρω από τεχνολογικά θέματα engadget, gizmodo και techcrunch, ενώ ακολουθεί το boing boing, που με τη σειρά του είναι πρώτο στην κατάταξη των αγαπημένων ιστοτόπων των χρηστών.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η συχνότητα μετάδοσης, η πληθώρα και ποικιλία των ειδήσεων που μεταδίδονται υπερσκελίζουν τα αντίστοιχα μεγέθη που μπορούν να πετύχουν τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Αν χάσατε μια είδηση στην τηλεόραση ή την εφημερίδα δεν μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτήν. Στο Internet μια είδηση δεν χάνεται ποτέ. Προστίθεται πάνω στις προηγούμενες και είναι πάντα διαθέσιμη.

Advertisements
  1. i am not aware , of the language written here , can you just explain me whats written here !

  2. Hi, this is a post about the 2007 web awards presented during the first Blog Expo last week in Las Vegas. It says that 500.000 users voted showing new trends in web 2.0 For example they prefer postsecret than Huffington Post because the first one is introducing a completely new way of communication. People are trusting their deepest thoughts in the only proper place to do it. They wouldn’t even dare to admit these thoughts in a friendly chat, not to mention a public talk. It says that in all categories users voted innovation in communication and strong characters. And it concludes that blogs are more mature nowadays and are playing a new role in the environment of media communication. It’s written in greek. The picture is irrelevant, I just needed something for the post

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: