Ατλας Γεωμαγνητικών Ανωμαλιών

magΥστερα από 50 ολόκληρα χρόνια μια διεθνής ομάδα επιστημόνων υπό την αιγίδα της Unicef κατόρθωσε να ολοκληρώσει τον πρώτο παγκόσμιο Ατλαντα των Γεωμαγνητικών Ανωμαλιών – των μαγνητικών πεδίων, δηλαδή, που εντοπίζονται στον γήινο φλοιό, πείθοντας κράτη και εταιρείες να τους παραχωρήσουν στοιχεία που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν απόρρητα. Το νέο αυτό επιστημονικό εργαλείο αναμένεται να δώσει ώθηση στις έρευνες γεωλόγων, σεισμολόγων και γεωφυσικών που μελετούν τη λιθόσφαιρα (το εξωτερικό κέλυφος της Γης) και τις τεκτονικές πλάκες, καθώς και υπηρεσιών που ασχολούνται με τους φυσικούς πόρους και ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι μαγνητικές ανωμαλίες δημιουργούνται από διαφοροποιήσεις στον μαγνητισμό των ορυκτών που βρίσκονται στον φλοιό της Γης. Τα θερμά χρώματα απεικονίζουν υψηλές τιμές μαγνητικών πεδίων (κόκκινο), ενώ τα ψυχρά χρώματα, χαμηλές (μπλε). Οι περιοχές στις οποίες παρουσιάζονται ισχυρές μαγνητικές ανωμαλίες (κόκκινο χρώμα) ενδέχεται να συνδέονται είτε με ρήγματα στον φλοιό της Γης ή με την ύπαρξη ορυκτών καυσίμων.

Χρήσιμα εργαλεία

«Βελτιωμένους γεωλογικούς χάρτες και αποτελεσματικότερη αναζήτηση φυσικών πόρων περιμένουμε μετά την πρώτη αυτή έκδοση του χάρτη, αφού είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις», λέει ο Γιώργος Μπαλάσης, ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών που συμμετείχε σε μια από τις ομάδες που ασχολήθηκαν με τη δημιουργία του άτλαντα. «Η συνολική χαρτογράφηση ρηγμάτων στον φλοιό της Γης που μπορεί να αποτελέσουν εστίες σεισμών και η κατανόηση της συμπεριφοράς των τεκτονικών πλακών είναι δύο νέα, ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία στα χέρια σεισμολόγων και γεωλόγων», λέει ο ίδιος.

Ο λόγος για τον οποίο η σύνθεση του χάρτη πήρε μισό αιώνα είναι η ευαισθησία των δεδομένων από τα οποία απαρτίζεται. Το Γεωδυναμικό Κέντρο του Βερολίνου, το Εθνικό Κέντρο Γεωμαγνητισμού της Φινλανδίας και οι αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες συνδύασαν στοιχεία από δορυφόρους (που δίνουν μια γενική εικόνα) με στοιχεία από αερομαγνητικές μετρήσεις και μετρήσεις πλοίων (που συνήθως διεξάγουν οι πετρελαϊκές βιομηχανίες), καθώς και επίγειες μετρήσεις που συνήθως διεξάγουν κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. «Ομως αυτά τα στοιχεία σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται απόρρητα, για εμπορικούς ή εθνικούς λόγους», λέει ο Γιώργος Μπαλάσης.

Ποιοι δεν έδωσαν

Για εθνικούς λόγους, στοιχεία δεν έχουν παραχωρήσει μέχρι σήμερα χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και κάποιες αφρικανικές. Στο σύνολο του πλανήτη, οι χώρες του βορείου ημισφαιρίου φαίνεται πως έδωσαν περισσότερα στοιχεία από τις χώρες του νότιου. Το γεγονός ότι χώρες όπως η Αργεντινή και η Ρωσία παραχώρησαν τα στοιχεία τους ήταν για πολλούς μια έκπληξη. Στη δεύτερη έκδοση όλοι ελπίζουν να περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν θαλάσσιες περιοχές, τα οποία αναμένεται να συλλέξουν οι δορυφόροι του προγράμματος SWARM της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας που θα τεθεί σε εφαρμογή ώς το 2010.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με ένα δίκτυο μαγνητομέτρων επιχειρεί να σκιαγραφήσει το μαγνητικό προφίλ της Ελλάδας με σκοπό τη μελέτη των μαγνητικών καταιγίδων που μπορεί να επηρεάσουν το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στη χώρα. Στοιχεία αυτού του δικτύου θα χρησιμοποιηθούν στην ανανεωμένη έκδοση του παγκόσμιου Μαγνητικού Ατλαντα.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: