Απομακρύνουν απο την Κρήτη τον ENISA;

enisaΣτην Ελλάδα όντας γεωγραφικά απομακρυσμένοι από την Κεντρική Ευρώπη δεν ευτυχήσαμε να δούμε Ευρωπαϊκούς θεσμούς (όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τα επιστημονικά κέντρα αναφοράς, την Κομισιόν κοκ) που στηρίζουν το μεγάλο Οικοδόμημα της Ενωσης να εγκαθίστανται και να εδρεύουν στη χώρα μας.

Μοναδικές εξαιρέσεις το CEDEFOP (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Γλωσσικής Εκπαίδευσης) στην Θεσσαλονίκη και το ENISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων και Υπολογιστών) στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το δεύτερο ίσως σε δυο χρόνια να αποτελεί παρελθόν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες βουλευτών της περιοχής και του «Συλλόγου Φίλων του ENISA» αλλά και πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα European Voice των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προωθήσει τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού σε άλλη χώρα. Ο νέος οργανισμός μπορεί να αναλάβει και το αντικείμενο του ENISA (ο οποίος προβλέπεται να κλείσει) και θα είναι ένας από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη με διευρυμένες αρμοδιότητες σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών οργανισμών που ένας οργανισμός κλείνει και το αντικείμενό του ανατίθεται σε έναν άλλο που δημιουργείται σε άλλη χώρα.

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή η επίτροπος Ρέντιγκ με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή φέρεται να δήλωσε προς την ελληνική πλευρά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι ως το 2009 ενώ από ελληνικής πλευράς διατυπώθηκε η θέληση της κυβέρνησης να παραμείνει και να ενισχυθεί περαιτέρω ο Οργανισμός – ο οποίος σημειωτέον χειρίζεται ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για το μέλλον της Οικονομικής Ανάπτυξης στην Ευρώπη αυτό της ασφάλειας υπολογιστών.

Σύσσωμη η κοινωνία στον νομό Ηρακλείου Κρήτης βρίσκεται στο πόδι εκδίδοντας ψηφίσματα και συλλέγοντας υπογραφές ως την επόμενη Τρίτη, οπότε θα συνεδριάσει το Κολέγιο των επιτρόπων της Κομισιόν προκειμένου να αποφασίσει αν θα προτείνει την δημιουργία του νέου θεσμού ή την διεύρυνση του ENISA. Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα έχει αναχθεί σε Παγκρήτια (αν όχι Εθνική) διακομματική υπόθεση με βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταθέτουν ερωτήσεις προς την Κομισιόν και την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να διεκδικήσει την παραμονή του Οργανισμού. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης κατηγορεί την Κομισιόν πως απέφυγε μέχρι σήμερα να στηρίξει τον νέο αυτό θεσμό της με πόρους και προσωπικό. Από την πλευρά τους παράγοντες στην Κρήτη δηλώνουν πως θεωρούν προσβλητική την πρόταση, η οποία αμφισβητεί ανοιχτά την δυνατότητα συμμετοχής της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
(Απο την Καθημερινή)

Advertisements
 1. εθνική υπόθεση είναι, Μάθιου, όχι Παγκρήτια. Όπως και τα Ζωνιανά!

  τα σέβη μου

 2. Βεβαίως Σπύρο, μόνο που η Ελλάδα ακόμα δεν το ξέρει ενω η Κρήτη είναι στο πόδι. Και τα δικά μου σέβη. Thanks for stopping by

 3. Δε νομίζω πως είναι φρόνιμο να κοιτάμε τα ζητήματα τόσο επιφανειακά παραβλέπωντας την ουσία και βάζωντας τα κίτρινα (;) γυαλιά του εθνικού υποκειμενισμού. Η υπηρεσία, σύμφωνα με αρκετές απόψεις, τόσο από πλευράς της βιομηχανίας όσο και από τους υπευθύνους της Επιτροπής φαίνεται πως υπολειτουργεί και πως μέχρι σήμερα δεν έχει επιτύχει τους αρχικούς στόχους της. Δες εδώ, εδώ και εδώ. Επιπλέον ας μη ξεχνούμε πως η υπηρεσία κατα τη σύστασή της είχε 5-ετές mandate οπότε θεωρώ πως ο συνολικός χρόνος ύπαρξής της ήταν εξ’αρχής προκαθορισμένος, ή έστω υπο μελέτη.

  Εύχομαι η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός τόπος τόσο για Ευρωπαϊκές υπηρεσίες εν γένει, όσο και για υπηρεσίες σχετικές με τη τεχνολογία ειδικότερα, όμως φοβούμαι πως σε αυτή τη περίπτωση, σήμερα, δεν αποτελεί τέτοιον τόπο. Εαν είχαμε μια καλύτερη πολιτισμική και τεχνική υποδομή ίσως να ήμασταν σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτούμε σχετικά με την τοποθεσία της νέας, μεγενθυμένης υπηρεσίας και να ζητήσουμε να παραμέινει στη χώρα μας. Δεν τις έχουμε και κατα συνέπεια δεν θεωρώ πως δικαιούμαστε να εκφράζουμε πικρία, παράπονα ή αντίθεση. Όπως γράφεις, ο περισσότερος κόσμος δεν είναι καν ενημερωμένος αλλά και να ήταν αμφιβάλλω εαν θα έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 4. Cosmix σε κάποια έχεις δίκιο, σε άλλα οχι νομίζω. Οι άνθρωποι του ENISA ανεπισήμως επιθυμούν να παραμείνει εδώ ο οργανισμός. Το αν είναι κατάλληλος τόπος η Ελλάδα η οχι είναι ένα θέμα με πολλές παραμέτρους. Ο οργανισμός αυτός υπονομεύθηκε (η τουλάχιστον δεν υποστηρίχθηκε αρκετά) καταρχήν απο την Ευρωπαική Επιτροπή. Ούτε ικανό budget, ούτε προσωπικό (44 όλοι κι όλοι εργαζόμενοι). Απο ελληνικής πλευράς δεν υλοποιήθηκαν ένα δυο πράγματα που σχετίζονται με την διαβίωση των υπαλλήλων του ENISA εδώ αλλά δεν μπορώ να φανταστώ οτι ήταν τόσο σημαντικά. Για παράδειγμα το Ευρωπαικό σχολείο. Αντί να δημιουργηθεί ένα καινούργιο, εντάχθηκε σε ένα ήδη υπάρχον. Επειτα ήταν η απευθείας αεροπορική γραμμή προς Βρυξέλλες. Κι αυτή δεν υλοποιήθηκε. Μπορούμε ίσως να μιλάμε για κυβερνητική ολιγωρία στην πλαισίωση και υποστήριξη του οργανισμού αλλά σε καμιά περίπτωση νομίζω δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε δημοσιογράφους και τοπική κοινωνία για κιτρινισμό και εθνικό υποκειμενισμό. Αντίθετα προς τιμήν τους είναι που εκφράζουν την θέληση τους να κρατήσουν και να υποστηρίξουν έναν οργανισμό. Ενα καλό μάζεμα κειμένων του πως το βλέπει η άλλη πλευρά (η κρητική) θα βρείς εδώ: http://www.europolis.gr/content/category/7/43/67/

 5. Ματθαίε, αναφερόμουν ακριβώς σε κείμενα όπως αυτά που περιέχει ο τόπος στον οποίο παραπέμπεις. Κείμενα που καλύπτουν το θέμα τοπικά, εθνικά και με ιδιαίτερα στενό, υποκειμενικό τρόπο. Δεν υπονόησα πως εσύ προσεγγίζεις το θέμα κατ’αυτόν τον τρόπο, αν και οφείλω να πω πως στο άρθρο σου δε παρέθεσες καμία ουσιαστική πληροφορία ή παραπομή σε πληροφορία που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς σου.

  Τώρα, σχετικά με το budget. Δε θεωρώ πως δεν ήταν ικανό, κοίταξε το budget που σκοπεύουν να δώσουν στον διάδοχό του, μια σαφώς μεγαλύτερη υπηρεσία τόσο θεματικά όσο και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού. Νομίζω πως είναι παρεμφερές — βασίζομαι στο άρθρο του EIU που παρέθεσα παραπάνω.

  Δεν είμαι σε θέση να κρίνω (εκ πρώτης όψεως) που και γιατί θεωρείται πως ‘απέτυχε’ ως υπηρεσία, και με βεβαιότητα θεωρώ τραγική τη σύσταση υπηρεσιών με πενταετή διάρκεια ζωής (αυτό βαραίνει κυρίως την Επιτροπή και όχι την Ελλάδα), όμως ας κοιτάξουμε τη πραγματικότητα, την ευρύτερη εικόνα και τις ανάγκες τις Ένωσης στον τομέα και όχι τα στενά τοπικά ή εθνικά συμφέροντα.

  Ιδανικά, όπως ξαναείπα, με υποκειμενικά, εθνικά κριτήρια αλλά και με λογικά κριτήρια συνέχειας, συνοχής και οικονομίας, σαφώς προτιμότερη θα ήταν η ενίσχυση της υπηρεσίας αυτής ώστε να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες της ΕΕ καθώς και η παραμονή της στην Κρήτη. Θεωρώ όμως πως υπάρχουν πολύ έγκυροι και ουσιαστικοί λόγοι για τους οποίους η ΕΕ, ως κοινότητα κρατών, δε θα ήθελε να συμβεί αυτό γενικότερα, αλλά βλέπω και αρνητικές αναφορές σχετικά με την απόδοση της υπηρεσίας αυτής ειδικότερα κάτι που με βάζει σε σκέψεις σχετικά με την επιθυμία της Redding για απόλυτη απεμπλοκή. Όπως και να έχει, συμφωνώ πως είναι ένα σαφώς πολυπλοκότερο θέμα απ’ότι διαφαίνεται από τη συζήτησή μας εδώ και — κυρίως — φαίνεται να έχει διαστάσεις που πρακτικά αγνοούμε.

 6. Σίγουρα έχει περισσοτερες διαστάσεις και θα έλεγα ότι καλό είναι να συμβάλει όποιος γνωρίζει περισσότερα και έχει όρεξη. Και γι’αυτό είναι τα blogs. Εγώ στις 500 λέξεις που είχα αγαπητέ μου δεν μπορούσα να μπω στην ουσία, κατέγραψα την εξέλιξη μιας ιστορίας, ως όφειλα να κάνω. Μπορεί να επανέλθω με πιο ουσιαστικές πληροφορίες – θα δούμε. Οταν έχεις δημιουργήσει πάντως έναν ολόκληρο οργανισμό που υπολειτουργεί – έστω – επανεξετάζεις το μοντέλο σου νομίζω, δεν τον ξηλώνεις. Τα κείμενα στο Europolis δεν είναι όλα εμπαθή αφενός και αφετέρου στηρίζονται σε στοιχεία του συλλόγου Φίλων του ENISA που είναι – τι άλλο – άνθρωποι του ENISA που βρήκαν ένα τρόπο να παρέμβουν υποσκελίζοντας την γραφειοκρατική απαγόρευση των Βρυξελλών. Ενα σχόλιο ακόμα: Βρίσκω πολύ χρήσιμες τις ελεγκτικές παρεμβάσεις σου που δοκιμάζουν την αντοχή των ρεπορτάζ μου και τις απολαμβάνω ακόμα και όταν διακρίνω σε αυτές έναν τόνο υπερβολής στην διάθεση για κριτική. Είναι ένας καλός τρόπος να συνεχίζεται η ιστορία μετά την δημοσίευση στην μεγάλης εμβέλειας αλλά πεπερασμένου χώρου εφημερίδα. Σκέφτομαι να ξεκινήσω να δημοσιεύω εδώ και ιδέες για ρεπορτάζ ελπίζοντας στην δημιουργική συμμετοχή των σχολιογράφων πριν την δημοσίευση τους στην εφημερίδα. Ελπίζω να ανταποκριθείτε

 7. Προ είκοσι περίπου ημερών είχα μια συζήτηση με κάποιον ερευνητή της NASA που παραπονιόταν για την μεταφορά κονδυλίων στο Orion και κατα συνέπεια την έλλειψη πόρων στο δικο του — πιο θεωρητικό — τομέα. Ίσως να είχε δίκιο, όμως αν μη τι άλλο δεν ήταν σε θέση να κρίνει αντικειμενικά την κατάσταση και τις προτεραιότητες του οργανισμού. Κάτι αντίστοιχο νομίζω πως συμβαίνει και σε αυτή τη περίπτωση. Οι άνθρωποι του ENISA δεν είναι στη καλύτερη θέση να κρίνουν αντικειμενικά τη κατάσταση και σίγουρα το europolis δε φαίνεται να λαμβάνει υπ’όψην του το ζήτημα σφαιρικά — πρόσεξε πως και εσύ γράφεις ‘δεν είναι όλα εμπαθή’. Με άλλα λόγια δε το βρίσκω ουσιαστική δικαιολογία.

  Και επαναλαμβάνομαι: πιστεύω ακράδαντα πως σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για αυτό το χάλι την έχει η Επιτροπή και όχι η Ελλάδα ή η Υπηρεσία. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ευρύτερη κατάταση.

  Να κλείσω με το εξής: Σχολιάζω συνήθως σε θέματα που με ενδιαφέρουν και που θεωρώ άξια σχολιασμού. Προφανώς και δεν θεωρώ αυτοσκοπό την κριτική και όταν αυτή γίνεται είναι απολύτως καλόβουλη και — ελπίζω — εποικοδομητική. Χαίρομαι λοιπόν που τα σχόλιά μου πιάνουν τόπο αν και, επαναξετάζωντας το προκέιμενο — δε νομίζω πως υπερέβαλλα κάπου σε αυτά. Θα το εκτιμούσα εαν ήσουν κατατοπιστικότερος στη κριτική της κριτικής μου καθώς προσπαθώ, πάντα, να μην ξεφεύγω από το προκείμενο, σε συναισθηματισμούς ή εικασίες. Αν θεωρείς πως ήμουν υπερβολικός στη κριτική μου, με συγχωρείς, δεν ήταν σκοπός ή επιθυμία μου. Τέλος, δεν γνώριζα για τον περιορισμό της έκτασης στον οποίο αναφέρθηκες καθώς δεν είχα προσέξει τη σημείωσή μετά το κέιμενο.

 8. Ιδού, μια θαυμάσια φιλία ξεκινάει ;-) οκ cosmix, είμαι μαζί σου!

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: