Ειδήσεις από τους πολίτες στο Διαδίκτυο;

Για πρώτη φορά ένα επίσημο μέσο ενημέρωσης, το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία παγκοσμίως τεχνολογικό περιοδικό Wired, δημιουργεί δίκτυο παραγωγής ειδήσεων από τους ίδιους τους πολίτες στο Διαδίκτυο. Τα συμπεράσματα της προσπάθειας; Καλύτερος έλεγχος, περισσότερες πραγματικές ειδήσεις, αλλά και λαϊκισμός. Πού μας οδηγεί η ψηφιακή τεχνολογία;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτό που καταλαβαίναμε όλοι ως τεχνολογική είδηση, αφορούσε στην ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων ή νέων δυνατοτήτων στο Ιντερνετ. Σήμερα αυτό που κυρίως κινεί το ενδιαφέρον μας γύρω από την τεχνολογία είναι οι εφαρμογές της. Λέξεις-κλειδιά για τον χαρακτήρα των εφαρμογών αυτών είναι οι λέξεις «Ανοικτό» και «Κοινωνικό». Ξεκινώντας από την ανάπτυξη λογισμικού που θα ήταν ελεύθερο προς χρήση από όλους, χωρίς εμπορικό αντίτιμο και πνευματικά δικαιώματα, στο Ιντερνετ σήμερα αναπτύσσονται μια σειρά από λειτουργίες που επιχειρούν να ανοίξουν τις δομές κλειστών συστημάτων παραγωγής, όπως αυτό της παραγωγής και διανομής μουσικής, της διανομής κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και της παραγωγής ειδήσεων.

buzz it!

Από τα πρώτα βήματα του Web 2.0 (δηλαδή του κοινωνικού Διαδικτύου) το 2004, έχουν αναπτυχθεί μια σειρά από πρωτοβουλίες στις οποίες οι ίδιοι οι χρήστες επιλέγουν, ταξινομούν και κατηγοριοποιούν το περιεχόμενο των ειδήσεων, αναδεικνύοντας αυτές που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Μερικά γνωστά παραδείγματα είναι τα κοινωνικά δίκτυα των digg.com, newsvine.com, newstrust. net. Σε άλλες περιπτώσεις οι πολίτες γράφουν οι ίδιοι τις ειδήσεις (wiki news, indymedia) παρακάμπτοντας το σύστημα των Μέσων Ενημέρωσης ή συμπληρώνοντας και ελέγχοντάς το.

Τα Μέσα Ενημέρωσης ανά τον πλανήτη στάθηκαν στην πλειονότητά τους αμήχανα απέναντι στο φαινόμενο, με εξαίρεση εφημερίδες όπως ο Guardian που ενσωμάτωσαν τα διαδικτυακά ημερολόγια (blogs) στις ιστοσελίδες τους.

Τη γραμμή που χωρίζει την επαγγελματική καταγραφή των ειδήσεων από την ερασιτεχνική πέρασε πρώτο το περιοδικό τεχνολογίας Wired. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το κοινωνικό δίκτυο newsvine, το Wired προχώρησε στη δημιουργία του κοινωνικού δικτύου crowdsourcing Assignment zero (Αποστολή μηδέν), του οποίου στόχος είναι να διερευνήσει μέχρι ποίου σημείου και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η παραγωγή ειδήσεων από πολίτες.

Μια ομάδα δέκα δημοσιογράφων, προγραμματιστών και σχεδιαστών οργάνωσε την παραγωγή των θεμάτων, όρισε την ατζέντα, έδωσε χρονικά περιθώρια για την παράδοσή τους και φρόντισε την τελική επιμέλεια. Για περισσότερο από δύο μήνες –κοντά δηλαδή στον χρόνο παραγωγής των θεμάτων ενός μηνιαίου περιοδικού– οι πολίτες πρότειναν και έγραψαν 80 άρθρα για τα κοινωνικά δίκτυα, την ανοικτή πολιτική, τα ζητήματα των πνευματικών δικαιωμάτων, της νέας οικονομίας κ.ο.κ. Δώδεκα από αυτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Wired.

«Συχνά η παραγωγή ειδήσεων με αυτόν τον τρόπο παραλληλίζεται με τη δημοκρατία, και όχι άδικα», γράφουν οι Μοχάμεντ Σαλίμ, Αντι Στένμπεργκ, Ντέρεκ Πόβαζεκ και Πάτρικ Κρόφορντ, όλοι τους ερασιτέχνες δημοσιογράφοι του δικτύου. «Οι αναγνώστες δεν είναι πια παθητικοί καταναλωτές του προϊόντος των μέσων ενημέρωσης. Αντίθετα βλέπουν τα μέσα ενημέρωσης ως τον χώρο όπου διεξάγεται μια ζωντανή συζήτηση».


Ο τρόπος εργασίας

Κάθε κείμενο του Assignment zero γράφεται από μια ομάδα, από την οποία ένας αναλαμβάνει την τελική ευθύνη. Συζητείται διεξοδικά δημόσια και εκεί προστίθενται ή καταρρίπτονται στοιχεία. Αφού φτάσει στην τελική μορφή του, την οριστική επιμέλεια κάνει ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος.

«Ολη η ιστορία του Web 2.0 αφορά τη δυνατότητα που έχουν πια οι άνθρωποι να συνεργάζονται και να επικοινωνούν πιο στενά. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάλλιστα και στην παραγωγή μεγάλων και συναρπαστικών ειδήσεων από το κοινό για το κοινό. Συνδυάζοντας τα μυαλά μας και μοιράζοντας τις δουλειές, επαγγελματίες δημοσιογράφοι και εθελοντές θα έπρεπε να είμαστε ικανοί όλοι μαζί να βρούμε και να αναδείξουμε ειδήσεις που ενδιαφέρουν τον κόσμο και περνάνε απαρατήρητες».

Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της ερασιτεχνικής συνεργατικής δημοσιογραφίας αυτού του είδους. Πριν από ένα περίπου μήνα κάποιος δημοσίευσε στο δίκτυο digg ένα άρθρο από τεχνικό περιοδικό που εξηγούσε πώς μπορείς να σπάσεις την ασφάλεια αντιγραφής ενός DVD υψηλής ανάλυσης. Το δίκτυο αφαίρεσε το δημοσίευμα φοβούμενο την οργή των εταιρειών που παράγουν και διανέμουν τέτοια DVD. Αλλοι χρήστες του δικτύου όμως αναπαρήγαγαν την είδηση ξανά και ξανά και χιλιάδες σχόλια καυτηρίασαν την απόφαση του δικτύου να λογοκρίνει την είδηση. Στο τέλος, ο ιδρυτής του δικτύου Κέβιν Ρόουζ παραδέχθηκε την ανάγκη να προστατευθεί η ελευθερία της έκφρασης με κάθε τίμημα.

«Το μεγαλύτερο καλό που μπορεί να προκύψει από αυτήν τη διαδικασία είναι η παραγωγή ειδήσεων που τα Μέσα Ενημέρωσης δεν παράγουν παρότι ενδιαφέρουν τον κόσμο. Ενώ το μεγαλύτερο κακό είναι η διάχυση ενός νέου λαϊκισμού, ειδήσεις και ιδέες που διασπείρονται με μεγάλη ταχύτητα όχι για την πραγματική τους αξία, αλλά λόγω της δημοτικότητάς τους» γράφουν οι συντάκτες κειμένου του Assignment zero. Το σίγουρο είναι ότι εκεί που μπορούν αυτά τα δίκτυα να κάνουν τη διαφορά, είναι σε τοπικό επίπεδο. Εκεί που οι μεγάλοι οργανισμοί ενημέρωσης δεν μπορούν να φτάσουν.

Advertisements
  1. συναρπαστικό θέμα αλλά το ohmynews έχει κάνει το πείραμα πολύ νωρίτερα στην Κορέα και με τεράστια επιτυχία

  2. Nikan βεβαίως έτσι είναι – μάλιστα έχω γράψει για το ohmynews την εποχή που ξεκινούσε. Επιπλέον στην ιστορία των citizen journalism networks θα έπρεπε κανείς να αναφέρει το indymedia και το wikinews, όμως όλα αυτά ήταν απόπειρες που δεν ξεκινούσαν απο τα mainstreem media. Αντίθετα το Assignement zero είναι μια πρωτοβουλία του Wired, του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης και ενος ΜΚΟ. Λειτουργεί δε ως πείραμα απο την πλευρά των επίσημων media που επιθυμεί να αξιολογήσει την πραγματική δυναμική του φαινομένου και για αυτό καταλήγει στα συμπεράσματα που αναφέρω. Το ύφος του ρεπορτάζ είναι επίτηδες απλό, όπως καταλαβαίνεις, επειδή κάθε φορά σκοντάφτω στην άγνοια των ανθρώπων της εφημερίδας για αυτά τα πράγματα. Τέλος θέλω να πώ οτι είναι μικρό μεν το μέγεθος του social networking στην Ελλάδα, όμως ίσως είναι καιρός να δούμε την πιθανότητα δημιουργίας ενος ανάλογου project και εδώ πέρα. Υπάρχει και ανάγκη και δυνατότητα, αλλά θέλει σταδιακά βήματα και καλό έλεγχο κάθε φορά του τι μορφή θα πάει και τι ρόλο θα παίξει.

  3. Yhanks you02345699a9fff0b9fc57f29c9d30010e

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: