Είναι κίνημα οι bloggers;

blogsΑυτό το κείμενο δημοσιεύτηκε την Κυριακή που μας πέρασε στην Καθημερινή. Γράφτηκε αρκετό καιρό πριν και επρόκειτο να δημοσιευθει την ημέρα της διαδήλωσης για τα δάση μαζί με την λίστα των κινημάτων που απομονώθηκε απο το κείμενο και δημοσιεύτηκε εκείνη την ημέρα. Το δημοσιεύω επιτέλους ολόκληρο εδώ, αφού εκτιμώ οτι το ένα δεν έχει νόημα χωρίς το άλλο. Ο τίτλος της Καθημερινής εννοεί οτι «είναι» κίνημα οι bloggers, άποψη μετην οποία διαφωνώ και ως blogger και ως δημοσιογράφος. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου -όπως και άλλοτε έχω γράψει- το hype της ιστορίας. To ιντερνετ πιστεύω πως είναι κοινωνικός χώρος και ως τέτοιος μπορεί να γεννήσει κινήματα. Δεν μπορεί ένα μέσο να είναι κίνημα.

Ενα από τα πράγματα που εντυπωσίασαν στη συγκέντρωση της Κυριακής 8 Ιουλίου για την Πάρνηθα ήταν η ανομοιομορφία των διαμαρτυρομένων. Οικογένειες με παιδιά, ποδηλάτες, οικολόγοι, οι συνήθεις αριστεροί και… οι ιστολόγοι (bloggers). Φορώντας μπλουζάκια που διαφήμιζαν τις ιστοσελίδες τους και μιλώντας τη δική τους αργκό, τριγυρνούσαν μέσα στο πλήθος με ψηφιακές κάμερες στα χέρια και χαμόγελα ενθουσιασμού. Από την επόμενη μέρα το ελληνικό Διαδίκτυο γέμισε βίντεο, φωτογραφίες, αναφορές και συζητήσεις γύρω από τη διαδήλωση. Ηταν άραγε, αυτή, η πρώτη «δική τους» συγκέντρωση; Και αν ναι (όπως τουλάχιστον πιστεύουν πολλοί στην μπλογκόσφαιρα), τι σημαίνει; Μιλάμε για το κίνημα των blogs ή για μια παραπλανητικά υπερτιμημένη μόδα, ανθρώπων που συζητούν μέσω των υπολογιστών τους; Διαβάστε το ολοκληρωμένο κειμενο παρακάτω

Δεν πέρασαν δυο μέρες αφότου ξέσπασε η φωτιά της Πάρνηθας και η κοινωνία των Ελλήνων netizens (έτσι αποκαλούνται οι πολίτες του Διαδικτύου) γέννησε δυο πρωτοβουλίες αναδάσωσης, ένα ακηδεμόνευτο πολιτικά κάλεσμα διαμαρτυρίας, πρωτοβουλίες έρευνας και τεκμηρίωσης της καταστροφής και στήριξε ουσιαστικά την αυτόκλητη διαδήλωση της Κυριακής.

Πολύ πριν συμβούν αυτά (τον Μάρτιο) η καμπάνια «Φτάνει πια», μια πρωτοβουλία των Ελλήνων bloggers κατηγορούσε από το Διαδίκτυο την ελληνική αστυνομία για αναξιοπιστία και μη σεβασμό της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Αφορμή ήταν η βίαιη στάση της τελευταίας ενάντια στο φοιτητικό κίνημα τον χειμώνα που πέρασε. Τα blogs έπαιξαν ακόμα ρόλο στην οργάνωση των χειμερινών φοιτητικών καταλήψεων, ανέδειξαν τους φόβους της γενιάς των επισφαλώς εργαζομένων (γενιά των 700 ευρώ), αποκάλυψαν βασανιστήρια σε αστυνομικά τμήματα, αλλά και τον ρόλο των οργανώσεων χούλιγκαν των ποδοσφαιρικών ομάδων και πολλά ακόμη.

Για την Αμαλία

Κορυφαία υπόθεση της ελληνικής μπλογκόσφαιρας όμως είναι η υπόθεση της Αμαλίας Καλυβινού. Οταν στις 25 Μαΐου έφευγε από τη ζωή η τριαντάχρονη Αμαλία από καρκίνο, όλοι πιστεύαμε ότι η ελληνική κοινωνία παραμένει υπό τηλεοπτική «καταστολή», μην μπορώντας να εκφράσει την αγανάκτησή της έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια. Δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

Η οργή που σιγοβράζει για τα φακελάκια στα νοσοκομεία και που περιέγραφε η Αμαλία στο blog της ξέσπασε στο Διαδίκτυο. Σήμερα στο Google η φράση «για την Αμαλία», που έγινε σύνθημα της online διαμαρτυρίας η οποία εκδηλώθηκε αυθόρμητα, δίνει 575.000 αποτελέσματα, τα περισσότερα από τα οποία πράγματι είναι αναφορές στην υπόθεση της Καλυβινού. Την 1η Ιουνίου, ημέρα που οι bloggers όρισαν ως μέρα μνήμης της Αμαλίας, το blog της επισκέφθηκαν 56.116 χρήστες του Διαδικτύου από 30 χώρες. Εκατόν είκοσι οργανώσεις δέχθηκαν και έστειλαν πάνω από 120.000 e-mails εκείνες τις ημέρες. Τα σχετικά βίντεο ανέβηκαν στην κορυφή των προτιμήσεων της πλατφόρμας youtube και περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έψαξαν εκείνη την μέρα στη μηχανή αναζήτησης Google πληροφορίες γι’ αυτήν. Επειτα από όλα αυτά οι bloggers που πήραν την πρωτοβουλία να κινητοποιήσουν τους χρήστες του Διαδικτύου συνέστησαν κίνημα με διεκδικητικό πλαίσιο προς τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση και κύριο μέσο τη συλλογή υπογραφών.

Τα πολιτικά καφενεία του 21ου αιώνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, από το ένα εκατομμύριο Ελληνες περίπου που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ιστολογούν ή παρακολουθούν τα ιστολόγια εκατό χιλιάδες. Η κοινότητά τους όμως εμφανίζει αυξητικές τάσεις χάρη στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στην ελληνική κοινωνία. Σε μια εκδήλωση προσφάτως για τη σχέση τους με την πολιτική ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Χατζιδάκης το ονόμασε «τα κοινωνικό-πολιτικά καφενεία του 21ου αιώνα, τα νέα πηγαδάκια της Ομόνοιας».

Στην ίδια εκδήλωση ο δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΝ στην Αθήνα Αλέξης Τσίπρας είδε στα κοινωνικά δίκτυα τους φορείς κοινωνικό-πολιτικής συνειδητοποίησης μιας νέας τάξης πολιτών. «Ο ιστός είναι αντιφατικός και μέσα στις αντιφάσεις του ανοίγονται βραχύβιες ακόμα οάσεις πολιτικής ενδυνάμωσης στις οποίες επωάζονται κοινωνικοπολιτικές ζυμώσεις», λέει η Κορίνα Πατέλη που διδάσκει on line δημοσιογραφία στο Τμήμα Επικοινωνίας και μάρκετινγκ της ΑΣΟΕΕ. «Η διάρκεια και η δύναμή τους σε χώρες όπου το Ιnternet δεν χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερη. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου ο ιστός, είναι κυριολεκτικά το πρώτο μέσο που παντρεύει την ιδιότητα του καταναλωτή με αυτήν του πολίτη, ανοίγονται εύφορα πεδία, των οποίων τα πολιτικά αιτήματα θα δούμε σύντομα». Βραχύβιες ή όχι οι διεκδικήσεις αυτές; Ολα δείχνουν ότι ένα τμήμα της κοινωνίας του καναπέ σηκώθηκε, βάδισε μέχρι την καρέκλα του υπολογιστή και συγκροτεί τώρα κοινότητες που ξεκινούν επικοινωνιακό αντάρτικο, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η κοινωνία είναι ακόμα ζωντανή, αναζητεί το στίγμα της και έχει άποψη για τα πράγματα.

Παρακάτω επιχειρούμε μια σταχυολόγηση των υποθέσεων που άνοιξαν στην μπλογκόσφαιρα, μικρά κινήματα που γεννιούνται την στιγμή που μιλάμε εκεί και αρχίζουν να παίζουν ρόλο στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της χώρας μας.

http://G700.blogspot.com

Αντιγράφοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την Ιταλία, οι G700 κατόρθωσαν μέσα από το blog τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ευαισθητοποιήσουν Μέσα Ενημέρωσης και τους πολίτες γύρω από το θέμα της επισφαλούς εργασίας. «Η νέα γενιά πρέπει να αφυπνιστεί, να αναπτύξει άμεσα τους δικούς της κοινωνικούς στόχους και να αποκτήσει διακριτή ιστορική και πολιτική ταυτότητα. Η «χρυσή» γενιά των μεσηλίκων, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική και την οικονομία, έχοντας συσσωρεύσει τεράστια προνόμια σε σχέση με τις πραγματικές της δυνατότητες και την εθνική της προσφορά, σύντομα θα αρχίσει να αποσύρεται» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο εναρκτήριο μήνυμά τους οι G700 που γνωρίζουν εκπληκτική απήχηση στο Διαδίκτυο και πρόσφατα έγιναν είδηση στο Reuters. Από τα τέλη Φεβρουαρίου ώς σήμερα έχει δεχθεί περισσότερες από 40.000 επισκέψεις.

http://katageliess.blogspot.com/

Εκκολαπτόμενο ανοιχτό μπλογκ καταγγελιών που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο. Ο καθένας μπορεί να εγγραφεί και να δημοσιεύσει τα καταναλωτικά του παράπονα ή να δημοσιεύσει την καταγγελία του.

http://www.bloggersrepublic.net/

Στον πόλεμο του Κοσόβου, όσα δεν πέτυχε ο σερβικός στρατός προσπαθώντας να αμυνθεί από τους βομβαρδισμούς των νατοϊκών δυνάμεων, πέτυχαν οι Σέρβοι γραφίστες. Υιοθετώντας τον στόχο ως σύμβολό τους και φτιάχνοντας γραφικές παραστάσεις που διαδήλωναν τη διαμαρτυρία τους για τον πόλεμο κατάφεραν να ενημερώσουν και να συγκινήσουν τους πολίτες του κόσμου. Η «δημοκρατία των bloggers» είναι άλλη μια νέα πλην φιλόδοξη προσπάθεια Ελλήνων bloggers και γραφιστών που σκοπεύει να τραβήξει τα βλέμματα μας το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τη σύσταση μιας δημιουργικής ομάδας που οργανώνει καμπάνιες με γραφικές παραστάσεις προκειμένου να μιλήσει για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο. Στο μέλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί στον εικαστικό κορμό οποιουδήποτε κινήματος ξεκινήσει από το Διαδίκτυο.

http://www.digitalrights.gr/

Το digital rights είναι ένα wiki, δηλαδή ένα ανοιχτό κείμενο που διαμορφώνεται από τους επισκέπτες του. Φτιάχτηκε από bloggers που επιθυμούσαν να δημιουργήσουν μια διακήρυξη-διεκδικητικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου. Το μανιφέστο τους (που είναι ακόμα υπό ανοιχτή διαβούλευση με όλους) καταπιάνεται με ζητήματα όπως η ελευθερία της έκφρασης on line, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, η διαφάνεια στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα πνευματικά δικαιώματα κ.ά.

http://yiothesies.blogspot.com/

Στο site αυτό αναπτύσσεται μια πρωτοβουλία κάποιων bloggers προκειμένου να αλλάξει ο σκληρός νόμος περί υιοθεσιών.

Εχει συγκεντρώσει ήδη πολλά σχόλια αλλά και υπογραφές.

http://streetpanthers.blogspot.com/

Οι πάνθηρες των δρόμων δεν ξεκίνησαν από το Internet. Είναι μια παρέα από τη Θεσσαλονίκη που κολλάει αυτοκόλλητα με γαιδάρους σε παράνομα σταθμευμένα οχήματα. Στα blogs όμως βρήκε ακροατήριο και έναν αποτελεσματικό τρόπο διάδοσης των ιδεών της και των αυτοκόλλητών της.

http://www.podilatistas.blogspot.com/

Αγνωστο αν ξεκίνησαν στο Διαδίκτυο ή βρέθηκαν εκεί, όμως οι Ποδηλατίστας όπως και οι πάνθηρες των δρόμων έχουν βρει εκεί κοινό για τα αιτήματά τους.

http://ergasia.blogspot.com/

Φτιαγμένο από ανέργους ή επισφαλώς εργαζομένους και αφιερωμένο στην εργασία, αυτό το blog λειτουργεί σαν χώρος καταγγελιών και αλληλοενημέρωσης

http://logodosia.net/apaxiosi/

Το blog της καμπάνιας «Φτάνει πια» ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία, που λειτούργησε τον περασμένο Μάρτιο πριν ξεσπάσει το κίνημα για την Αμαλία.

Τα blogs των φοιτητικών καταλήψεων:

Θέλετε να μάθετε πού επικοινωνούσαν και πού συντονίζονταν οι φοιτητές τον χειμώνα που μας πέρασε; Στα παρακάτω blog

http://katalipsirethimnou.blogspot.com/

http://www.arthro16.gr/

http://katalipsinomikis.blogspot.com/

http://katalipsiemme.blogspot.com/


http://sykpi07.wordpress.com/


http://mmethes.blogspot.com/

http://katalipseisemp.wordpress.com/

Για την Πάρνηθα:

http://www.cyclist-friends.gr/showthread.php?t=3213

Φόρουμ συντονισμού των Ελλήνων ποδηλατών. Οργάνωσε τον γύρο της Πάρνηθας με ποδήλατα, προκειμένου να φωτογραφηθούν-τεκμηριωθούν οι καταστροφές.

http://makeathensgreen.wordpress.com/

Μια οικολογική πρωτοβουλία για τα προβλήματα της Αθήνας. Γεννήθηκε τις ημέρες των πυρκαγιών και δεν σχετίζεται με καμία προϋπάρχουσα οικολογική ομάδα.

http://manosnik.blogspot.com/

Blog ψήφισμα διαμαρτυρίας. Παρέχει τις email διευθύνσεις πολιτικών της κυβέρνησης, της διοίκησης και όλων των κομμάτων και καλεί τους χρήστες του Διαδικτύου να στείλουν διαμαρτυρίες.

http://anadasosi.blogspot.com/

Πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε δύο μόλις ημέρες μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας με στόχο τη δημιουργία εθελοντικής ομάδας αναδάσωσης και διαμαρτυρίας. Συγκέντρωσε ταχύτατα περισσότερα από 140 σχόλια και πάρα πολλούς επισκέπτες.

Advertisements
 1. http://politikoblog.gr/?p=123 Αφού είσαι νεότερος στο χώρο δικαιολογώ πως δεν ήξερε για το ραδιόφωνο κατάληψης Ιωαννίνων που είχε απευθείας μετάδοση από τις πορείες.

  • imikrimarika
  • 24 Ιουλίου 2007

  Αυξανόμαστε και πληθαίνουμε….ποιός θα έχει το φόβο μας ;

 2. @Ανδρέας: Θένκς φίλε, δεν πίστευα οτι τα ξέρω και όλα. Αλλωστε για αυτό δεν τα έχουμε τα blogs; Για να μας συμπληρώνουν οι άλλοι; Μου ξέφυγαν ακομα οι οριζόντιες καμπάνιες, όπως αυτή για την ΕΡΤ.
  @Μαρικα: Γειά σου μικρή Μαρίκα και σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Δεν ξέρω ποιός θα εχει το φόβο των bloggers. Τώρα ειδικά που ξεκινάει και η διαφήμιση στα blogs και θα μπούν οι εταιρίες ψάχνοντας τους πιο δημοφιλείς να τους πληρώσουν να τους κάνουν τις δουλειές, αναρωτιέμαι τι θα γίνει. Τα κόμματα είναι ήδη εδώ -δεν τα κρίνω όλα αυτά ως καλά ή κακά πάντως για να μην παρεξηγούμαστε. Αυτοί που διοικούν τις ζωές μας πάντως πρέπει νομίζω να έχουν το φόβο της κοινωνίας που (θεωρητικά) υπηρετούν. Πρέπει να τους το θυμίζουμε με όποιο τρόπο έχουμε πρόσφορο.

  • imikrimarika
  • 24 Ιουλίου 2007

  Τσιμιτάκης ευτυχώς που δεν τα ξέρουμε όλα , διαφορετικά ούτε blogs,ούτε απορίες , ούτε συνομιλίες….ούτε…..πω, πω ,τι βαρετά που θα ήταν !

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: