Φωτιά στην μπλογκόσφαιρα για τις φωτιές

Και ένα σχόλιο: Φαντάζομαι πως η συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως θα απογοήτευσε όσους περιμένουν κάθε φορά να ξεσπάσει η επανάσταση μέσω μιας απροσδόκητης λαοθάλασας και θα χαροποίησε όσους φαντάστηκαν οτι οι bloggers είναι μόνο «λόγια». Υποστηρίζω (στηριζόμενος στην εμπειρία του τελευταίου χρόνου) οτι οι συνθήκες ωριμάζουν και το φαινόμενο του social networking αναδεικνύει αργά τα χαρακτηριστικά και την κοινωνική και πολιτική δυναμική του. Απο πρωτοβουλία σε πρωτοβουλία βλέπουμε να αναδύονται διαφορετικά χαρακτηριστικά (φοιτητικές καταλήψεις, Αμαλία, καμπάνια Φτάνει πια, Αναδάσωση). Κάθε φορά κερδίζεται λίγο έδαφος ακόμα ως προς την συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων των πολιτών με τα νέα εργαλεία. Δεν γνωρίζω πως θα εξελιχθεί η διαδήλωση της Κυριακής γνωρίζω όμως τα ακόλουθα: Η διάθεση για μια θετική προσέγγιση της κρίσης με την πρωτοβουλία για σύσταση ομάδων αναδάσωσης απαντήθηκε απο τις Μη κυβερνητικές οργανώσεις που καλούν τον κόσμο να μην κάνει τίποτα. Θεωρώ παράλειψη τους οτι δεν αντιπρότειναν κάτι που να βοηθάει τον κόσμο να κατευθύνει την ενέργεια του, οτι δεν προέτρεψαν τουλάχιστον τον κόσμο να εκφραστεί κατεβαίνοντας στο δρόμο. Θεωρώ λάθος να πιστεύει κανείς οτι «πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», όσο θεωρώ και λάθος αυτούς που πιστεύουν οτι εμείς απλώς θα τα λέμε και θα συνεχίσουν να αποφασίζουν οι τεχνοκράτες. Δεν άλλαξε το σύστημα, αλλάζει η δυνατότητα του να κυριαρχεί επάνω μας με τον τρόπο που το έκανε. Επανέρχεται στο προσκήνιο η κοινή γνώμη και ο δημοκρατικός έλεγχος. Επειδή πια, μοιραζόμαστε με το σύστημα τα εργαλεία. Η πολιτική παραμένει πολιτική, η κοινωνία παραμένει κοινωνία και μένει να δούμε ποιά είναι τα νέα όρια και πως μπορούμε να τα επηρεάσουμε. Πιστεύω οτι σε μεγάλο βαθμό τεχνολογικές θα είναι οι απαντήσεις. Εχουμε περισσότερη ενημέρωση επικοινωνία, περισσότερο έλεγχο για αυτό τα κάνουμε όλα αυτά. Οσοι δεν το θέλουν αυτό θα προσπαθήσουν να ασκήσουν περισσότερο έλεγχο και να συγκεντρώσουν μεγαλύτερη εξουσία. Πιστεύω οτι η διαδήλωση της Κυριακής θα πάει καλά, οχι γιατί την οργανώνουν οι bloggers, η νέα κοινωνικο-πολιτική μόδα της εποχής, αλλά γιατί συναντάει και εκφράζει την πραγματική αγανάκτηση του συνόλου της κοινωνίας μας. Είμαι σίγουρος οτι οι κάμερες κάθε είδους θα είναι πολλές, θα πάρουν φωτιά και θα ειναι στα χέρια μας (σε αντίθεση με οτι γίνεται συνήθως στις διαδηλώσεις δηλαδή που οι κάμερες σπάνε). Αν πράγματι συμβεί αυτό, τότε μπορεί στ’αλήθεια να ξεκινάει μια νέα εποχή στο πως εκδηλώνονται οι κοινωνικές διεκδικήσεις. Μια πολύ ουσιαστική αλλαγή για την οποία θα γράψω εκτενώς σε επόμενο post. Για τα κινήματα που γεννιούνται στην μπλογκόσφαιρα διαβάστε και το ρεπορτάζ μου στην Κυριακάτικη Καθημερινή που θα κυκλοφορήσει.

Update 5: Αναρωτιόμουν πόσο αντέχουν τα αντανακλαστικά της μπλογκόσφαιρας και μέχρι που μπορεί να φτάσει το πράγμα. Μακριά είναι η απάντηση. Πολλοί πιστεύουν οτι τα «κινήματα» πολιτών που εμφανίζονται στην μπλογκόσφαιρα έχουν βραχύβια χαρακτηριστικά. Εγώ πιστεύω οτι ωριμάζουν σιγά σιγά. Με ρώτησε χθές η συνάδελφος Ολγα Σελλά πως οργανώνονται οι κινητοποιήσεις και απο ποιούς. Μόνες τους της απάντησα. Αυτοοργανώνονται. Σήμερα γράφει οτι το διαδίκτυο και τα κινητά είναι το νέο «απο στόμα σε στόμα»:

«Προσπαθώ να μην παρασυρθώ από συναισθηματισμούς. Προσπαθώ να μην παραγνωρίσω ότι ίσως πολλοί από εκείνους που θα κατεβούν την Κυριακή στη Βουλή δεν είναι υπόδειγμα πολιτών. Οτι ίσως η οδική τους συμπεριφορά δεν είναι η ενδεδειγμένη, ότι καμιά σχέση δεν έχουν με όσα ενννοούσαμε μέχρι τώρα με τον όρο «συλλογικότητα», ότι μπορεί να μην είναι «πολιτικοποιημένοι», με την παραδοσιακή έννοια. Ομως τώρα ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται. Και δεν τους κινητοποιεί κανένας πολιτικός φορέας, κανένας πολιτικός οργανισμός, καμιά πολιτική οργάνωση… ίσως αυτοί οι ανήσυχοι bloggers να μας δείχνουν έναν άλλο τρόπο έκφρασης. Ας μην σπεύσουν, παρακαλώ, τα κόμματα να τους μιμηθούν και να τους αντιγράψουν».

Προσυπογράφω όμως πρέπει να κάνω ένα σχόλιο. Δεν είναι οι πολίτες αυτής της χώρας που δεν ενδιαφέρονταν και άλλαξαν ξαφνικά. Η αναδιανομή των μέσων επιβολής και κυριαρχίας (τα ΜΜΕ εννοώ) δίνει διέξοδο για έκφραση σε αυτούς που την είχαν στερηθεί, δηλ. τους πολίτες αυτής της χώρας. ΔΕΝ είναι οι πολίτες που πρέπει να πάνε προς τα κόμματα, ΕΙΝΑΙ οι «ιδιοκτήτες» τους (μιλάω για τα γραφειοκρατικά κοματόσκυλα που σκοτώνουν τις πολιτικές διαδικασίες) που πρέπει να ανοίξουν τις δομές τους και να πάνε προς τους πολίτες.

Update 4: Αλλη μια πρωτοβουλία διαμαρτυρίας. Σε αυτή την διεύθυνση βρίσκεται ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, κάλεσμα για αποστολή του σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και email διευθύνσεις πολλών πολιτικών των μεγάλων κομμάτων.

Update 3 : Ενα εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο απο έναν δασολόγο βρίσκεται εδώ. Διαβάστε το. Φοβάμαι πως κανένα ΜΜΕ δεν μπορεί να κάνει τόσο καλή δουλειά.

UPDATE-2 02/07/2007: Αλλη μια πρωτοβουλία εκδηλώθηκε μόλις δικτυακώς. Οι ποδηλάτες ετοιμάζονται να κάνουν το γύρο της Πάρνηθας την Κυριακή και να φωτογραφήσουν λεπτομερώς την καταστροφή. Συντονίζονται εδώ.
Thanks to Chaka Can και Titanas και Sozita

Update: Πριν καν τελειώσω αυτό το post, πήρα μήνυμα σχετικά με την εκδήλωσ άλλης μιας πρωτοβουλίας. Το make athens green θέλει να μας συντονίσει σε μια πιο μόνιμη παρουσία στα περιβαλλοντικά πράγματα. Είναι καιρός για δράση.

Τα αντανακλαστικά της μπλογκόσφαιρας κι ένα τέστ αντοχής ταυτοχρονα (μέχρι που μπορεί να φτάσουν τα πράγματα) σε πλήρη εξέλιξη. Λίγες μόνο ώρες μετά την εκδήλωση της τραγικής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, κάποιοι μπλόγκερς έστησαν ένα ιστολόγιο κινητοποίησης όλων μας με στόχο την αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού και σημαντικότερου πνεύμονα της Αττικής. Χρειάζεται να εξηγήσει κανείς γιατί θα την πληρώσουμε όλοι μας ακριβά αυτή την πυρκαγιά; Γιατί δεν πρέπει να χτιστεί ούτε παράθυρο εκεί; Οτι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για ένα δάσος που υποτίθεται οτι είχε και φορέα διαχείρισης, χρειάζεται να το συζητήσουμε; Οχι λένε οι δημιουργοί το blog. Χρειάζεται να αναλάβουμε δράση. Προσυπογράφω. Επισκεφθείτε το blog της Αναδάσωσης.

4 comments

 1. Είμαι και κατοικώ μόνιμα στην Άμφισσα και λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι σε καμμία ενέργεια που εσείς προγραμματίσετε !!! Έχετε όμως τους αμέτρητους χαιρετισμούς μου και της 24ωρη σκέψη ,
  Ας ξανακάνουμε την Πάρνηθα πράσινη και ας αποτρέψουμε τον κάθε αλη…ριο να μας κάνει την ζωή μαύρη…

  Βαγγέλης _ Άμφισσα

 2. Ευχαριστίες αγαπητέ φίλε. Βέβαια, δεν είμαι εγώ που οργανώνω κάτι η μια ομάδα. Οργανώνεται μόνο του το πράγμα. Ασχέτως του αν θα κατέβουμε στην συγκέντρωση η οχι, πάντως θα είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι απο εδώ και μπρός. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό

 3. Κενό Δίκτυο
  (Θεωρία, Ουτοπία, Συναίσθηση, Εφήμερες Τέχνες)
  http://voidnetwork.blogspot.com

  Η συμμετοχή μας στην διαδήλωση έξω από την Βουλή στις 8 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ ενάντια στον εμπρησμό της Πάρνηθας που καλούν οι ευαίσθητοι πολίτες της Αθήνας δεν τρέφει αυταπάτες. Στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους ρομαντικούς οικολόγους, διαδηλώνουμε μαζί τους αλλά δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες με αυτούς…..Δεν αιτούμαστε τίποτα από την εξουσία…Δεν ελπίζουμε σε καμία αναδάσωση της Πάρνηθας…Δεν επιθυμούμε έναν ευαίσθητο, ανθρώπινο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο διακυβέρνησης της ζωής μας…Δεν ονειρευόμαστε την στιγμή που οι κυβερνήτες μας θα καταλάβουν τα αυτονόητα και θα κυβερνήσουν σωστά και τίμια αυτή τη χώρα…
  Γνωρίζουμε ότι
  O Πλανήτης Γη δεν πεθαίνει…

  Ο Πλανήτης Γη δολοφονείται

  και αυτοί που τον σκοτώνουν

  έχουν ονόματα και διευθύνσεις…
  Το να στέκεσαι με τα χέρια απλωμένα και τα μάτια δακρυσμένα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους ίσως είναι συμμετοχή στην δολοφονία της Γης και όχι αγώνας για την σωτηρία της…Στην διαδήλωση για την Πάρνηθα (όπως και σε όλες τις άλλες διαδηλώσεις) θα έπρεπε να κατεβαίνουμε στον δρόμο με τις γροθιές μας σφιγμένες και τα μάτια γεμάτα οργή για τους κυβερνήτες και τους πλούσιους αυτού του κόσμου…
  Το πραξικόπημα της ελιτιστικής δημοκρατίας, ο εκβιασμός της εργασίας, τα χονδροειδή στερεότυπα, η δουλική απάθεια απέναντι στο κράτος και τους μηχανισμούς της οικονομίας, η εκμετάλλευση κάθε ανάγκης και κάθε επιθυμίας και η αδηφαγία της εξουσίας για έλεγχο και γρήγορο πλουτισμό θα έπρεπε να μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο αναδάσωση ή προστασία της φύσης δεν θα συμβεί αλλά δεν θα μείνει ούτε μια πτυχή της ζωής μας υγιείς όσο συνεχίζουμε να αποδεχόμαστε της κυρίαρχη κουλτούρα και τον πολιτισμό της ασημαντότητας που την συνοδεύει.
  Το ζήτημα δεν είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες της αιχμαλωσίας μας στην σημερινή κοινωνία…Δεν λυπούμαστε για τα δέντρα, λυπούμαστε για την ζωή μας που χάθηκε όταν τα δέντρα χάθηκαν μαζί της…Δεν λυπούμαστε για το δάσος που κάηκε, λυπούμαστε για την ζωή μας που κάηκε μαζί με το δάσος…Δεν είναι άλλη η μοίρα μας από την μοίρα του δάσους…Αυτοί που έκαψαν το δάσος για χάρη του πλουτισμού και της ανάπτυξης και αυτοί που προστάτευσαν τα συμφέροντα των εμπρηστών, των καταπατητών και των κατασκευαστικών εταιριών για έναν αιώνα είναι αυτοί που πυρπόλησαν και την ζωή μας φυλακίζοντας μας στις σύγχρονες νεκροπόλεις της απομόνωσης, της τηλεδημοκρατίας, του τραπεζικού δανεισμού, της αστυνομοκρατίας και της αποβλακωμένης κατανάλωσης.
  Αυτοί που σκότωσαν τα ποτάμια και έκαναν θάνατο το φως του Ήλιου σύντομα θα ζητήσουν την ψήφο μας για να συνεχίσουν το έργο τους…Πρέπει να βρούμε μέσα μας και μέσα στις σχέσεις μας την δύναμη να διακόψουμε την ανάπτυξη του άρρωστου αυτού κόσμου.
  Πρέπει να καταστρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση, να επιτεθούμε σε κάθε καταναγκασμό και εκμετάλλευση, να αρνηθούμε τον υποβιβασμό της ζωής σε μίζερη επιβίωση.
  Αυτή είναι μια αφετηρία για να μιλήσουμε για την οικολογική ευαισθησία και πως αυτή συναντιέται με την ανατροπή και την εξέγερση. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε σαν ζητιάνοι μπροστά στους βασανιστές και τους δολοφόνους της Γης δίχως να πολεμάμε τις εξουσίες που δημιούργησαν όλες αυτές τις καταστάσεις.
  Θα ήταν τουλάχιστον αντιφατικό να μιλάμε για τον αγώνα σωτηρίας της Γης, αν ταυτόχρονα δεν επιτεθόμασταν σε ό,τι ευθύνεται για την καταστροφή της.
  Θα συναντηθούμε σύντομα στους δρόμους.

 4. για οσους δεν ειναι στην Αθήνα υπάρχει τρόπος να συμμετέχετε κι εσεις, μέσα από το μπλογκ της αναδάσωσης ξεκίνησε μία προσπάθεια συλλογής υπογραφών για το δασολόγιο – από όλη την Ελλάδα, γιατί δεν καήκαμε μόνο εμεις εδώ κάτω, οι υπογραφές θα σταλλούν σε όλους τους πολιτικούς καθώς και σε φορείς που έχουν σχέση με το περιβάλλον και δραστηριοποιούνται οργανωμένα για την βελτίωση και διαφύλαξη όσων εχουν απομείνει μετά από την φετεινή ανυπολόγιστη καταστροφή…

  σύνδεσμοι για πληροφόρηση ειναι οι ακόλουθοι

  το γνωστό πλέον blog
  http://anadasosi.blogspot.com

  η φόρμα συλλογής υπογραφών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε κάτοικο τούτης της αδικοκαμένης χώρας και να σταλλεί ταχυδρομικά σε ταχυδρομική θυρίδα που εχει ανοιχθεί ειδικά για αυτό το σκοπό.

  στην ακόλουθη διεύθυνση υπάρχει και ένα δείγμα συνοδευτικού κειμένου που μπορείτε να χρησιμοποιειτε/τροποποιείτε ανάλογα με το που απευθύνεστε για συλλογή υπογραφών

  με αυτό τον τρόπο ακούγεται η φωνή όλων μας, και ίσως να μοιάζει δύσκολο αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει μια καταγεγραμμένη άποψη πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων και μία απαίτηση σε εκκρεμότητα να την έχουν ΟΛΟΙ τους υπόψιν

  http://www.indy.gr/community/anadasosi/syllog-ypografn-gia-dasologio

  κατεβάστε τη φόρμα, τυπώστε την και βγείτε έξω εκεί που καίγεται ο τόπος μας..

  η ταχυδρομική θυρίδα οπου μπορείτε να στέλνετε τις συμπληρωμένες φόρμες υπογραφών ειναι:

  Ταχυδρομική Θυρίδα 54504
  Νέα Χαλκηδόνα 14302

  επίσης το πορταλ περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που δημιουργήθηκε ώστε να συνεχιστεί και να συγκεντρωθεί κάθε προσπάθεια, πληροφορία και ενημέρωση για δράσεις ή άλλα θέματα που αφορούν γενικά το περιβάλλον μας

  http://www.oikologio.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s