Η συνέντευξη του Matt Mullenweg στην Καθημερινή

Matt Mullenweg

Οπως είχα προαναγγείλει, δημοσιεύτηκε σήμερα στην Καθημερινή η συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Matt Mullenweg κατά τη διάρκεια του Greek Blogger Camp. Ηδη απο χθές μπορεί όποιος θέλει να κατεβάσει το ηχητικό της συνέντευξης απο το box (myshare) στην αριστερή στήλη του blog. Στο κείμενο παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα πιο σημαντικά κομμάτια. Στο wma μπορείτε να ακούσετε οτι ακριβώς ειπώθηκε, χωρίς καμμιά περικοπή. Διαλέξτε και πάρτε :-)

(Απο την Καθημερινή της 11/06/2007)
Το WordPress είναι ίσως η καλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα λογισμικού για μπλογκ. Παρότι δεν είναι τόσο διάσημο ακόμη όσο το MySpace ή το Blogger του Google, εντούτοις θεωρείται εξαιρετικά εξελιγμένο τεχνολογικά και αισθητικά, και προτιμάται από τους σημαντικότερους εκδότες του Διαδικτύου, όπως οι New York Times, Ηerald Τribune, Wall Street Journal, Le Monde, αλλά και από τους πιο απαιτητικούς και διάσημους μπλόγκερ ανά τον κόσμο. Οι Ελληνες μπλόγκερ για να τονίσουν την τεχνολογική του υπεροχή, αποκαλούν το WordPress «Πόρσε». Το wordpress.com φιλοξενεί έως σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο μπλόγκερ, από τους οποίους οι 2.900 είναι Ελληνες.

Πίσω από το WordPress βρίσκεται ένας 23χρονος Αμερικανός προγραμματιστής και μουσικός, ο Matt Mullenweg, ο Νο 1 Matt σε όλο το internet, όπως τον κατατάσσει χαρακτηριστικά η μηχανή αναζήτησης Google. Σε ηλικία μόλις 21 ετών και ενώ σπούδαζε πολιτική φιλοσοφία, ο Μatt Mullenweg ξεκίνησε να κατασκευάζει ιστοσελίδες προκειμένου να εξασφαλίζει δωρεάν μαθήματα μουσικής. Η επαφή του με την κοινότητα του λογισμικού ανοικτού κώδικα τον ώθησε στην ιδέα του WordPress.

Σήμερα, ο Matt Mullenweg θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που επηρεάζουν καθοριστικά τις εξελίξεις στο Internet. Βρέθηκε στην Ελλάδα για το πρώτο Greek Βloggers Camp που διοργανώθηκε από τον Στέφανο Κωφόπουλο στο νησί της Ιου. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλάει για το μέλλον του blogging, την αναδιοργάνωση που προκαλεί το Internet στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, για τη φιλοσοφία του λογισμικού ανοικτού κώδικα που επεκτείνεται πέρα από τη δημιουργία λογισμικού περίπου σε κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Με το ελεύθερο λογισμικό επιβιώνουν οι καλύτεροι

— Πώς κατάφερε το WordPress να γίνει εργαλείο της εκδοτικής «ελίτ» του Διαδικτύου;

— Το WordPress γεννήθηκε από το κίνημα του ανοικτού κώδικα. Οι ιδέες του γεννιούνται από την κοινότητα, η ανάπτυξη γίνεται από την κοινότητα και αυτό βοηθάει να αντανακλώνται καλύτερα και οι ανάγκες των χρηστών του. Η πλατφόρμα του είναι απλή στη χρήση, αλλά με ευέλικτη αρχιτεκτονική που σου επιτρέπει να μεγαλώσεις το χώρο σου σταδιακά όσο τελικά χρειαστείς.

— Παρά το μέγεθος του WordPress, η εταιρεία σας που το υποστηρίζει Automattic παραμένει μια εταιρεία δεκατεσσάρων ανθρώπων. Πώς τα καταφέρνετε;

— Υπάρχει πίεση να μεγαλώσουμε γρήγορα και να ακολουθήσουμε το «μπουμ» που γίνεται αυτή την εποχή στη Silicon Valley προκειμένου να βγάλουμε πολλά λεφτά. Δεν είναι όμως αυτό που με ενδιαφέρει. Περισσότερο από οτιδήποτε ήθελα να φτιάξω ένα μέρος που να μου αρέσει εμένα να εργάζομαι. Αυτό σημαίνει με λίγους ανθρώπους που σέβομαι, θαυμάζω και με τους οποίους μου αρέσει να δουλεύω. Δεν θέλω να τα καταφέρω όλα σε αυτή τη ζωή. Καταφέρνουμε λοιπόν να παραμένουμε μια μικρή εταιρεία που συντηρεί ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ χάρη στο μοντέλο του ανοικτού πηγαίου κώδικα.

— Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για την εμπορική πλευρά του WordPress;

— Μόλις περάσαμε το ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένα μπλογκ στο WordPress.com. Ελπίζουμε να γίνουν πολύ περισσότερα σύντομα.

«Σινικό τείχος»

— Ναι, αλλά πώς κερδίζετε χρήματα από αυτό; Κανείς δεν πληρώνει για φιλοξενία στους servers σας και δεν υπάρχουν διαφημίσεις.

— Δεν πληρώνουν για το βασικό προϊόν, όμως πληρώνουν για περισσότερο χώρο στους σέρβερ μας και για ατομικές διευθύνσεις. Θα υπάρξουν πολλές αναβαθμίσεις στο μέλλον, θα δημιουργηθούν αγορές όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε εικαστικά θέματα π.χ. για τις σελίδες τους. Επίσης, δουλεύουμε με την Google Adsense και θα επιτρέψουμε στους χρήστες να φιλοξενούν διαφημίσεις και να βγάζουν χρήματα από τα μπλογκ τους. Προσπαθούμε να βρούμε ένα μοντέλο που να επιτρέπει στους χρήστες του WordPress.com ειδικά να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι αν βρίσκονται σε άλλους σέρβερ.

— Δεν κινδυνεύει, πιστεύεις, έτσι να διαβρωθεί ο «ανοικτός» χαρακτήρας της εταιρείας;

— Οχι. Εστησα την εταιρεία με τρόπο που να δημιουργεί ένα «Σινικό τείχος» ανάμεσα στο εμπορικό και το μη εμπορικό σκέλος. Ετσι κάπως δεν γίνεται και στις εφημερίδες; Το Δημοσιογραφικό και το Εμπορικό είναι δύο διαφορετικά τμήματα. Μπορεί λοιπόν στην Automattic να βρίσκεται η πολυπληθέστερη ομάδα προγραμματισμών που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο WordPress, όμως υπάρχουν και άλλες ομάδες ανάπτυξης στο Cnet, στους New York Times, την B5 media που επίσης δουλεύουν αποκλειστικά για την ανάπτυξή του.

— Η μη εμπορική πλευρά, το wordpress.org, πώς λειτουργεί;

— Στην κοινότητα ακόμα και κάποιοι από τους ανθρώπους που έχω πληρώσει αδρά στο εμπορικό σκέλος έχουν διαφωνήσει μαζί μου έντονα, π.χ. για το τι πρέπει να φτιάξουμε στην επόμενη έκδοση. Ομως, έτσι είναι, η κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού διασφαλίζει ότι θα επιβιώνουν μόνο οι καλύτερες ιδέες. Δεν κρίνεσαι από το ποιος είσαι ή για ποιον δουλεύεις, αλλά από την ποιότητα της συνεισφοράς σου.

Προσωπικά ημερολόγια

— Τι είδους περιεχόμενο προηγείται αυτές τις μέρες στα μπλογκ; Πολιτική, lifestyle, προσωπικές σημειώσεις;

— Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα είναι τα προσωπικά ημερολόγια, άνθρωποι που γράφουν για φίλους και οικογένεια, χρησιμοποιούν πολλές φωτογραφίες κ.λπ. Είναι όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι που ανακαλύπτουν ότι εδώ υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να κρατήσεις την επαφή με τους δικούς σου ανθρώπους. Αυτό που μου αρέσει στο WordPress.com είναι ότι τελευταία αρχίζει να μετακινείται ο κόσμος από την πολιτική και την τεχνολογία προς πιο mainstream θέματα, όπως διασημότητες, διατροφή, αθλητικά, που σημαίνει ότι ξεφεύγουμε από το στενό κοινό των ανθρώπων που παρακολουθούν για παράδειγμα τα ειδικά μπλογκς (όπως τα Gizmodo και Εngadget για την τεχνολογία) και πηγαίνουμε σε μεγαλύτερες μάζες.

— Πιστεύεις ότι το μπλόκινγκ έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο ενημέρωσής μας;

— Ναι, και βρίσκω εκπληκτικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που αποκαλείτε στη δημοσιογραφική γλώσσα «πηγές» αποκτούν πλέον τη δική τους φωνή. Διασημότητες, ας πούμε, που νιώθουν ότι τους κακομεταχειρίζονται, μπορούν να πουν τη δική τους άποψη απέναντι σε media που πουλάνε εντυπωσιοθηρικές, συναισθηματικές εκδοχές ενός γεγονότος. Μπορούν μέσα από το μπλογκ τους να φτάσουν σε ένα κοινό αναλόγου μεγέθους με αυτό μιας νυχτερινής τηλεοπτικής εκπομπής. Αντιστρέφοντας το σύστημα διανομής πληροφοριών, αναδιανέμεται και η δύναμη της πληροφορίας, η δύναμη επιστρέφει στην «πηγή». Εχουμε αρκετά παραδείγματα στο WordPress.com.

— Οι σπουδές σου στην πολιτική φιλοσοφία σε βοήθησαν να προσλάβεις με διαφορετικό τρόπο το μέσο απ’ ό,τι οι περισσότεροι επαγγελματίες τεχνoλογίας;

— Σίγουρα είχε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη του wordpress σε κοινότητα λογισμικού ανοικτού κώδικα. Ενας από τους στόχους μου είναι να αφήσω όσο περισσότερες εξουσίες γίνεται. Να οδηγήσει η κοινότητα τα πράγματα, να φτιάξω ένα οικοσύστημα ανθρώπων (και είναι ήδη εκατοντάδες) που ζουν από το wordpress, είτε είναι κατασκευαστές σελίδων, σχεδιαστές, υπάλληλοι μεγάλων οργανισμών που χρησιμοποιούν το λογισμικό μας. Ελπίζω ότι αυτοί θα γίνουν δεκάδες χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες στο μέλλον.

— Πώς βλέπεις την επανάσταση του web 2.0; Πολλοί λένε ότι είναι άλλη μια φούσκα.

— Πιθανόν είναι, αφού υπάρχει πολύ παραπλανητική προβολή. Αισθάνομαι όμως ότι υπάρχουν και πολλά δομικά, θεμελιωδώς καλά πράγματα που συμβαίνουν. Φτιάχνονται υπηρεσίες που εμένα προσωπικά μου αρέσει να χρησιμοποιώ. Βλέπω να στοχεύουν στην εμπειρία του χρήστη, με στόχο να κάνουν τη ζωή του καλύτερη.

Το επόμενο στοίχημα

— Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η επόμενη φάση του Internet; Μιλάμε πολύ για το σημασιολογικό web.

— Δεν νομίζω πως θα γίνει ποτέ αυτό. Εχουμε πιο πλούσιες εμπειρίες στο Internet σήμερα χάρη στην εξέλιξη του προγραμματισμού και των δικτύων. Υπάρχει μια νέα γενιά η οποία αισθάνεται άνετα να δημοσιεύσει κάθε προσωπική λεπτομέρεια της ζωή της στο Διαδίκτυο. Τα συστήματα γίνονται πιο γρήγορα, πιο φτηνά και πιο έξυπνα. Αυτό θα επιτρέψει να λύσουμε και το πρόβλημα των προσωποποιημένων υπηρεσιών που είναι το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή στο Διαδίκτυο. Κανείς δεν το κάνει ακόμα αρκετά καλά. Κάθε μικρή πράξη που κάνετε στο Διαδίκτυο, οποιουδήποτε είδους, δείχνει τι σας ενδιαφέρει, τι είναι σημαντικό για σας και τι όχι. Οσο πιο έξυπνες γίνονται οι υπηρεσίες τόσο καλύτερα θα προσαρμόζονται στις προσωπικές σας ανάγκες και θα εμβαθύνουν την εμπειρία χρήσης σας. Δεν θα σας δείχνουν μόνο αυτά ακριβώς που θέλετε να δείτε αλλά και αυτά που δεν γνωρίζετε ακόμα ότι θέλετε να δείτε. Είμαστε σε μια φάση όπου η παρεχόμενη πληροφορία διογκώνεται. Αναπόφευκτα νομίζω η επόμενη φάση θα αφορά το φιλτράρισμα αυτού του όγκου. Η μέρα εξακολουθεί να έχει μόνο 24 ώρες.

— Πώς βλέπεις να εξελίσσεται το Internet σαν κοινωνικός χώρος;

— Η σχέση μας με τα μέσα ήταν μέχρι σήμερα σχέση καταναλωτή. Τώρα έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τα ίδια ακριβώς εργαλεία που χρησιμοποιούν οι New York Times για παράδειγμα και να έχεις ίσως και μεγαλύτερη απήχηση. Μόλις γευθείς αυτό τον έλεγχο της ζωής σου δεν θα θες να τον αφήσεις μετά, όπως δεν θες να εγκαταλείψεις τη δημοκρατία. Δεν θα ξανακάτσεις στις 7 μ.μ. να δεις τις ειδήσεις. Θα το κάνεις όποτε σε βολεύει εσένα. Η ζωή μέχρι σήμερα εξελισσόταν γύρω από το παθητικό μοντέλο επικοινωνίας. Τώρα αρχίζει να εξελίσσεται γύρω από εσένα. Κι έτσι πρέπει να είναι.

— Αυτό προκαλεί πονοκεφάλους όμως στη βιομηχανία. Στο youtube για παράδειγμα εμφανίζονται και εξαφανίζονται αστέρια ταχύτατα.

— Πράγματι, όμως δεν νομίζω ότι κινδυνεύουν, για παράδειγμα, σειρές όπως το Lost. Ούτε και ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα μουσικές όπως η τζαζ, η κλασική μουσική – θα πρέπει πάντα να την ανακαλύπτεις. Πρέπει όμως όλοι να γίνουν πιο γρήγοροι και να ενσωματώσουν τις αντιδράσεις των χρηστών ίσως. Στο ΜySpace τώρα πια αν έχεις πολλούς φίλους κερδίζεις συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία. Νομίζω πως όλοι έχουν καλύτερες ευκαιρίες πλέον.

Το κείμενο θα παραμείνει

— Ποιος θα είναι ο ρόλος του κειμένου στην εποχή της τηλεόρασης μέσω Internet;

— Το κείμενο είναι μαζί μας αιώνες και θα παραμείνει αφού υπάρχει κάτι στην ουσία του που χάνεται οπουδήποτε αλλού. Τα μέσα επικοινωνίας του γραπτού λόγου όμως, όπως οι εφημερίδες θα περάσουν μια περίοδο έντονης αποδιοργάνωσης αφού εμφανίζονται πια μπλόγκς που είναι εξίσου καλά πλέον μες τα καλύτερα κείμενα τους και συχνά είναι πιο εύστοχα, πιο προσωπικά και πιο γρήγορα.

— Ποιο είναι το μέλλον του wordpress;

— Αυτό που λένε οι χρήστες. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ζητούν περισσότερο βίντεο, κάτι που είναι δύσκολο αλλά θα το κάνουμε, θέλουν καλύτερες και ευκολότερες αναβαθμίσεις, καθώς και να μπορούν να στήνουν το προσωπικό τους περιβάλλον μόνοι τους σε ό,τι κάνουν. Τέλος, θέλουν περισσότερη ανάπτυξη του tagging, δηλαδή της κατηγοριοποίησης των ποστ, του περιεχομένου. Εγώ πάλι πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πρώτη φορά που κάποιος φτιάχνει μπλογκ. Πρέπει να είναι πολύ εύκολο και όλη η διαδικασία να είναι σαν παιχνίδι. Να μη χάνεσαι, αλλά να ανακαλύπτεις.

Advertisements
 1. «…θα επιτρέψουμε στους χρήστες να φιλοξενούν διαφημίσεις και να βγάζουν χρήματα από τα μπλογκ τους»

  το dirtyjazz είναι το πρώτο ελληνικό blog που το έκανε πράξη!!!

 2. Μπράβο παιδιά! Αυτό ακριβώς που φαντάζονται οι διαφημιστές. Παρεπιπτόντως είναι ένα σοβαρό θέμα αν θα γεμίσουν τα blogs google διαφημίσεις ή οχι. Για κάποιους σίγουρα είναι απαραίτητο. Αλλους πάλι θα τους εξοργίσει. Προσωπικά δεν έχω καταλήξει. Απο την μια φοβάσαι οτι θα «ξεχειλώσει» το πράγμα και θα χάσει κάτι απο την ουσία του, απο την άλλη σε πείθει κάπως η διακριτικότητα των txt googlοδιαφημίσεων.

 3. πολύ φοβάμαι πως όλη αυτή η ιστορία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μιά τεράστια τσιχλόφουσκα που κάποια μέρα θα σκάσει στα μούτρα μας…

 4. dirtyjazz = 42,πατέρας,δημοσιογράφος too

 5. Πιθανόν είναι τσιχλόφουσκα (το λέει και ο Matt άλλωστε). Νομίζω πως έχει αρκετά περιθώρια ζωής ακόμα όμως αφού πρόκειται για κατασκευή εργαλείων. Ο όγκος και η ανάγκη αναδιοργάνωσης και (αναπόφευκτα) ελέγχου του περιεχομένου θα κρίνει νομίζω αν θα πάνε όλα στον βρόντο ή θα μπούμε σε μια επόμενη εξίσου ενδιαφέρουσα φάση. Εγραφα λίγο μετά τις διαδηλώσεις στο Σηάτλ (όπου και γεννήθηκε το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης) και την δημιουργία του indymedia (στο οποίο χρεώνω την πολιτική καταγωγή του social networking – τα περί προσωπικών ημερολογίων είναι μόνο η ανώδυνη πλευρά της ιστορίας) οτι επιστρέφει η κοινή γνώμη και ο δημόσιος διάλογος, απο τον οποίο ακόμα και σήμερα προσπαθούν μας κρατούν αποκλεισμένους τα παθητικά μέσα ενημέρωσης. Εαν λοιπόν όλα αυτά ανταποκρίνονται σε μια πραγματική ανάγκη αναδιοργάνωσης της ζωής μας, τότε έχουν και νόημα. Και αν δεν ονομαστούν web 2.0 αλλά κάπως αλλιώς τι σημασία θα έχει; Να σου ζήσει και να το χαίρεσαι, ως δημοσιογράφος με νοιώθεις φαντάζομαι (αχ σκληρή και άδικη κοινωνία). Τώρα για το 42, ξέρεις τι εξακολουθεί να με εκπλήσσει; Που περίμενα οτι το παιχνίδι εδώ θα το κάνουν εικοσάρηδες αλλά αντ’αυτών τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα γράφονται τελικά απο σαραντάρηδες!

 6. τα περιθώρια ζωής ενός αμόλυντου πεδίου συμφωνώ πως έχουν ακόμη μέλλον
  το σημερινό πρόβλημα που διακρίνω – στην ελληνική πραγματικότητα του μπλογκιστάν – είναι ένας ιδιόμορφος ελιτισμός και η ψευδαίσθηση ενός «δήθεν» κοινωνικού κινήματος εντελώς αποκομένου από την δυναμική του «έξω κόσμου» που καταναλώνεται μπροστά σε μιά φωτεινή οθόνη…

  μπορεί να κάνω και λάθος…θα χαρώ να σε δώ και στο παραμάγαζο του dirtyjazz

  • barak
  • 12 Ιουνίου 2007

  Πολύ καλή συνέντευξη Μαθιέ.

 7. ΤΥΧΕΡΟΊ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ

  Το κύριο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉΣ της 8-2-09, με τίτλο «Να αλλάξει η ΕΛ.ΑΣ.», αρχίζει έτσι: «Κάτι πρέπει επιτέλους να αλλάξει στην ΕΛ.ΑΣ.»
  Α! Από την πρώτη γραμμή μια διαπίστωση-μαχαίρι!
  Η σοβαρή εφημερίδα φτάνει ως τη ρίζα του προβλήματος που πρώτη αυτή, στο άρθρο της αυτό παρουσιάζει.
  Μας λέει κάτι που κανένας ως τώρα δεν είχε υποψιαστεί-ότι η αστυνομία όπως είναι δεν κάνει καλά τη δουλειά της και κάτι πρέπει επιτέλους να αλλάξει σ’ αυτήν!
  Μεγάλες στιγμές της Δημοσιογραφίας!
  Και μόνο αυτό να ήτανε όλο κι όλο το κύριο άρθρο της εφημερίδα ς, θα έφτανε για να την διατηρήσουν στην κορυφή των εντύπων όπου από δεκαετίες βρίσκεται!
  Όμως ας δούμε, ας δούμε…
  Αυτό το «πρέπει» στην αρχή της πρότασης δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ότι πράγματι κάτι πρέπει να γίνει.
  Μετά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μας, τον πρωθυπουργό μας, τους υπουργούς και βουλευτές μας, τους δημάρχους, νομάρχες και γενικά μετά από όλους τους κλέφτες του δημόσιου χρήματος (εξαιρείται ο Πρόεδρός μας της Δημοκρατίας μας από τον χαρακτηρισμό), να και μια εφημερίδα και μάλιστα η σοβαρή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ που μπαίνει πανηγυρικά στη λίστα των Πρεπολόγων.
  Ο Θεός να την έχει καλά.
  Η επόμενη πρόταση: «Η σημερινή κατάσταση ανεπάρκειας και έλλειψης επαγγελματικού προσανατολισμού δεν μπορεί να συνεχιστεί.»
  Να λοιπόν και η εξήγηση του γιατί πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει. Η σοβαρή εφημερίδα ό,τι λέει το αιτιολογεί με σαφήνεια όπως πάντοτε.
  Τα πράγματα πλέον σοβαρεύουν. Ώστε σήμερα η αστυνομία μας είναι ανεπαρκής και έχει έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού! Αποκάλυψη βόμβα! Ένα ελληνικό γουοτεργκέϊτ-ένα αστυνομογκέϊτ; Πιθανό. Έτσι αρχίζουν όλα τα σημαντικά πράγματα, από ένα εξονυχιστικά ελεγμένο και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ…
  Όμως ακόμα πιο κατάπληκτοι και περιδεείς θα νιώσουμε αν προσέξουμε το νέο απρόσωπο ρήμα που κάνει την εμφάνισή του στη δεύτερη αυτή πρόταση του άρθρου: «(δεν) μπορεί»!
  «Δεν μπορεί» λοιπόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
  Τι κρύβει η νέα αυτή περιεκτική σε έννοιες λέξη-«μπορεί»; Απειλή μήπως προς τον αόρατο για την κατάσταση αυτή φταίχτη; Την αλλαγή όλων των στραβών στην αστυνομία; Απλά μια βαρυσήμαντη διαπίστωση;
  Η επόμενη πρόταση: «Η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα και άκρως επικίνδυνη τρομοκρατική απειλή και έντονο πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας.»
  Οι πρωτοφανείς και συνταρακτικές διαπιστώσεις συνεχίζονται!!.. Πόσα καινούργια μέσα σε μια μέρα! Πόσα νέα μαθαίνει κανείς από ένα χώρο λίγων τετραγωνικών εκατοστών, όταν αυτά στοιχειοθετούν μέρος της πρώτης σελίδας μιας εφημερίδας σαν την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ…
  Παρακάτω: «Η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται ανοργάνωτη, χωρίς εκπαίδευση, πειθαρχία και ικανότητα επικοινωνίας με την κοινή γνώμη.»
  Χείμαρρος νέων κάθε φορά αποκαλύψεων, που κανένας δεν υποψιαζόταν μέχρι τώρα σε κάθε πρόταση!
  «Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα με αλλαγές προσώπων και δομών.»
  Εδώ, μ’ ένα δεύτερο αλλά εξίσου πρώτιστο σε βαρύνουσα σημασία «πρέπει», δίνεται στον αρχηγό της αστυνομίας η μέθοδος που έχει να ακολουθήσει αν θέλει να λύσει τα προβλήματα που αναφέρθηκαν από την δαιμόνια εφημερίδα πιο πάνω.
  Έχω ένα δεκατριάχρονο γειτονόπουλο. Χτες που συζητούσαμε για την αστυνομία μού έλεγε τα ίδια πράγματα με αυτά που διαβάζω σήμερα στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.
  Ψάχνω να βρω ποιες οι διασυνδέσεις του γαυριά μου με τη διεύθυνση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉΣ, μιας και τέτοιες σοφές διαπιστώσεις, φυσικά και είναι αδιανόητο να έχει κάνει ένα παιδί…
  Διαβάζοντας για πρώτη φορά το άρθρο και φτάνοντας ως εδώ, είπα από μέσα μου με μια ξαφνική λαχτάρα: « Καλά πάμε. Δύο «πρέπει» μέσα σε λίγες γραμμές!..» Και συνέλαβα τον εαυτό μου, πριν προχωρήσω στο διάβασμα, να προσεύχομαι να υπάρξει ένα τουλάχιστον ακόμα «πρέπει», ώστε η ελπίδα για την αλλαγή της αστυνομίας να γίνει πεποίθηση, πράγμα που αυτόματα σημαίνει (καθώς μας διδάσκει ο Απόστολος Παύλος) ότι η πίστη ήρθε. Και όλοι ξέρουμε ότι πίστη μικρή όσο κόκκος σινάπεως μετακινεί όρη…
  Και αλήθεια, ο θεός φαίνεται εισάκουσε την προσευχή μου και μετά από την πρόταση «Δεν υπάρχει χρόνος για συμβιβασμούς και ισορροπίες.», να και το τρίτο «πρέπει», που σφράγισε μια για πάντα την τύχη της αστυνομίας: «Οι αρμόδιοι υπουργοί ΠΡΈΠΕΙ να επιλέξουν τα καλλίτερα στελέχη που έχει η ΕΛ.ΑΣ. και να τους αναθέσουν την εκ βάθρων αναδιοργάνωσή της.»
  Το Μεγάλο λέχτηκε!
  Αλληλούια!
  Αγοράζετε την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ. Δύο ευρώ μόνον έχει η «γυμνή» κυριακάτικη έκδοσή της. Και όπως σήμερα είδατε να ξεδιπλώνεται μπροστά σας το θαύμα της αναμόρφωσης της αστυνομίας, έτσι άλλη μέρα θα δείτε να διορθώνεται η Παιδεία, να επανιδρύεται το Κράτος, να πάψουν να κλέβουν οι πολιτικοί, να σταματήσει η διαφθορά και λοιπά και λοιπά.
  Αρκεί να μην η καλή εφημερίδα πάψει να ενδιαφέρεται για το καλό του τόπου, που σημαίνει για το καλό των ελλήνων.

  Γιώργης Χολιαστός

 8. Πρόεδρος Δημοκρατίας είναι ένας άνθρωπος που δεν κατανοεί το κλείσιμο της Ακρόπολης από απλήρωτους υπαλλήλους, κατανοεί όμως (εκτός αν είμαι κουφός οπότε του ζητώ ταπεινά να με συγχωρήσει)την μη εφαρμογή των νόμων, τη δολοφονία πολιτών από πολιτικούς, την ανυπαρξία Υγείας και Παιδείας, τους κλέφτες πολιτικούς, τα μικρά ή μεγάλα»φσκελλάκια», τη διαφορά τιμών από ράφι σε χωράφι, την ανυπαρξία δημοκρατίας και Κράτους.

  Γιώργης Χολιαστός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: