Το γονίδιο των ξενύχτηδων

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, επιστήμονες αναφέρουν ότι βρήκαν την αιτία για την οποία κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται νωρίς, ενώ άλλοι δεν μπορούν να κλείσουν μάτι πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπεύθυνη για το «σύνδρομο του ξενύχτη», λένε οι επιστήμονες, είναι μια γενετική μετάλλαξη.

Η έρευνα αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως σημαντική αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο πολιτισμός μας γίνεται όλο και περισσότερο 24ωρος, ότι εργαζόμαστε πολλές φορές σε βάρδιες, ότι όλο και περισσότερο κάνουμε υπερατλαντικά ταξίδια αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο του jet lag και βεβαίως το γεγονός ότι με τις διαταραχές του ύπνου συνδέονται μια σειρά από ασθένειες. Με τον κακό ύπνο έχουν συνδεθεί η άνοια, η διπολική διαταραχή, ακόμα και η νοητική καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Cambridge, της Νέας Υόρκης και του Harwell, η καρδιά αυτού που αποκαλούμε «βιολογικό ρολόι» εδράζεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Μέσω αυτού, μια σειρά ορμονικών και νευρικών σημάτων παράγονται ως αντίδραση στα δεδομένα που λαμβάνει ο αμφιβληστροειδής μας. Οι επιστήμονες κατά την έρευνά τους παρατήρησαν ότι τα ποντίκια με μεγαλύτερο κύκλο ημέρας και νύχτας (27 ώρες έναντι 23,6) παρουσίαζαν μια ανωμαλία στο γονίδιο Fbxl3. Μια δεύτερη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης έδειξε ότι μια μετάλλαξη στο συγκεκριμένο γονίδιο οδηγεί στη διάβρωση μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με το βιολογικό ρολόι. Τώρα αναμένεται να γίνουν άμεσα οι συσχετίσεις με τα ανθρώπινα γονίδια προκειμένου να βρεθούν νέες λύσεις στο πρόβλημα του ύπνου. (Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή)

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: