«Θα βελτιώσουμε την παραγωγή ενέργειας»

Ο αγγελόπουλος κατα την δοκιμή των δορυφόρωνΟ Βασίλης Αγγελόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε το πρώτο πτυχίο του από το Αριστοτέλειο και το μεταπτυχιακό του από το UCLA, όπου και πρωτοεργάστηκε ως ερευνητής. Προσελήφθη στο John Hopkis το 1993 και το 1995 πήγε στο Berkeley, όπου βρίσκεται ακόμα. Ερχεται συχνά στην Ελλάδα, την οποία αγαπάει ιδιαίτερα, όπως λέει, και έχει δύο παιδιά. (Δημοσιεύεται σήμερα -18/02 -στην Καθημερινή) Πατήστε εδώ για την συνέντευξη

— Γιατί είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στη μαγνητόσφαιρα;

— Επειδή πρόκειται για βασικό φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν συμβαίνει μόνο στη Γη, αλλά και στον Ερμή, τον Κρόνο, τον Δία και σε άλλους πλανήτες. Επίσης συμβαίνει σε άλλα συστήματα, όπως τις μαύρες τρύπες, οι οποίες εκτοξεύουν πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, που μετράμε μέχρι και εδώ στη Γη. Ο μηχανισμός που δημιουργεί αυτές τις ενεργοποιήσεις στις μαύρες τρύπες πιθανόν να έχει μεγάλη σχέση με τον ίδιο μηχανισμό που δημιουργεί τις υποκαταιγίδες. Τη Φυσική που μαθαίνουμε εκεί, θα τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα και στο εργαστήριο, όπως για παράδειγμα στα πειράματα για σύντηξη και παραγωγή ενέργειας.

— Λέτε ότι υπάρχουν θύλακοι συσσώρευσης ηλιακής ενέργειας, ιονισμένου αερίου, το οποίο ενεργοποιείται κάθε φορά που έχουμε ηλιακή καταιγίδα. Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό το εξωτικό φαινόμενο;

— Οι θύλακοι αυτοί, δεν περιέχουν σωματιδιακή ενέργεια, αλλά ηλεκτρομαγνητική. Παρατηρούμε μια μετατροπή της ενέργειας καθώς ο ηλιακός άνεμος χτυπάει τη Γη, από κινητική σε ηλεκτρομαγνητική, η οποία συσσωρεύεται στο μαγνητικό πεδίο της Γης καθώς αυτό συμπιέζεται από τον ηλιακό άνεμο. Με τις ηλιακές καταιγίδες, αυτή η ενέργεια εκλύεται και μετατρέπεται σε σωματιδιακή ενέργεια ξανά. Αν κατανοήσουμε με ποιον μηχανισμό δημιουργούνται οι υποκαταιγίδες, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να καταλάβουμε πώς παράγονται και οι μεγάλες ηλιακές καταιγίδες και άρα να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους δορυφόρους και τους αστροναύτες μας αλλά και τα συστήματα διανομής ενέργειας στο Βόρειο Ημισφαίριο.
themis constelation
— Τι αλλάζει στη διαστημική με τις αποστολές αστερισμούς;

— Ο διαστημικός χώρος είναι ένας πολύπλοκος χώρος. Δεν μπορούμε πια να κάνουμε σημειακές μόνο παρατηρήσεις. Οπως οι ατμοσφαιρικοί φυσικοί και οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν πολλούς σταθμούς για να καταλάβουν πώς εξελίσσεται ο καιρός και πώς κινούνται οι αέριες μάζες από το ένα στρώμα στο άλλο, έτσι κι εμείς θέλουμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο διαστημικός καιρός. Και είμαι ευτυχής γιατί τώρα θα μπορούμε να δούμε και πώς εξελίσσονται οι σχέσεις ανάμεσα στα διαφορετικά σημεία του συστήματος που μετράμε.

— Στο ερευνητικό κονσόρτσιουμ του THEMIS υπάρχει ελληνική συνεργασία;

— Βεβαίως, το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι μέλος της ομάδας μας. Ο διευθυντής του, ο Γιάννης Δαγκλής, είναι ένας από τους λίγους στον κόσμο ειδικούς στις ζώνες Βαν Αλεν. Πρόκειται για δύο ζώνες ενεργειακών σωματιδίων γύρω από τη Γη, οι οποίες αυξάνονται σε ενέργεια και ένταση όταν εκλύονται οι μαγνητικές καταιγίδες. Ο κ. Δαγκλής θα είναι πολύ χρήσιμος στην ανάλυση των δεδομένων, αφού μπορεί να αναλύσει και να κατανοήσει αυτές τις αλλαγές.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: