Πιο κοντά στην κατανόηση της λευχαιμίας

Ενα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της λευχαιμίας και κάποιων μορφών καρκίνου ήρθαν οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη της διαδικασίας μετατροπής των αρχέγονων βλαστοκυττάρων σε συγκεκριμένα κύτταρα του αίματος. Η beta canenin μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την εξέλιξη των αρχέγονων βλαστοκυττάρων φαίνεται πως ευθύνεται για την ανάπτυξη της λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας. Τα κύτταρα του αίματος έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, πράγμα που σημαίνει πως ο οργανισμός παράγει και να μετατρέπει συνεχώς αρχέγονα κύτταρα σε αιματικά. Η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε πώς γίνεται αυτή η μετατροπή και ελπίζουν τώρα ότι θα καταλάβουν πώς δημιουργούνται διάφορες μορφές καρκίνου, όπως η λευχαιμία.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι επιστήμονες κατόρθωσαν να κατανοήσουν τον ρόλο που παίζουν διάφορες αλληλουχίες μοριακών ενώσεων, όπως αυτών που είναι υπεύθυνες για τη ροή της πληροφορίας εντός των κυττάρων και είναι υπεύθυνες για πολλές μορφογενετικές διαδικασίες (για παράδειγμα τη δημιουργία ιστών ή οργάνων του σώματος). Μια από αυτές τις διαδικασίες ονομάζεται Wingless και παίζει κρίσιμο ρόλο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός εμβρύου πιθανότατα σε όλα τα είδη ζώων. Με αυτήν την ίδια διαδικασία ένας οργανισμός ελέγχει τα βλαστοκύτταρα, εμποδίζοντας τη διαίρεση και στη συνέχεια τη μετατροπή και τον πολλαπλασιασμό τους πριν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες, διαστρέβλωσαν αυτή τη διαδικασία καθιστώντας την πιο ενεργή από όσο χρειάζεται, προσπαθώντας να καταλάβουν πώς δημιουργούνται διάφορες ανωμαλίες στο αίμα. Μετατρέποντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται beta-catenin και η οποία ελέγχει ακριβώς τον ρυθμό μετατροπής των κυττάρων, κράτησαν αυτήν τη «δίοδο» συνεχώς ανοιχτή (συνεχής μετατροπή βλαστοκυττάρων σε κύτταρα του αίματος) με δραματικά αποτελέσματα. Παρατήρησαν ότι ενώ συνήθως τα βλαστοκύτταρα περνούν από διάφορες φάσεις εξέλιξης προτού μετατραπούν σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων στο αίμα, τα συγκεκριμένα κύτταρα στα πειραματόζωα δεν πρόλαβαν να μετεξελιχθούν ομαλά με αποτέλεσμα να εξαφανισθούν μερικοί τύποι κυττάρων που κανονικά υπάρχουν στο αίμα, ενώ άλλοι τύποι πολλαπλασιάστηκαν αφύσικα. Ακόμα κάποιοι τύποι βλαστοκυττάρων εξαφανίστηκαν από τον μυελό των οστών με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθούν σωστά ο μυελός των οστών και τα κόκκινα αιμοπετάλια των πειραματόζωων.

Η μεγάλη ανακάλυψη αφορά βεβαίως τον ρόλο της πρωτεΐνης beta-catenin η οποία λειτουργεί σαν διακόπτης ωθώντας τα κύτταρα στη λήψη αποφάσεων για το εξελεγκτικό τους μέλλον προτού αφήσουν τον βλαστικό τους χώρο στον μυελό των οστών. Η διαδικασία της εξέλιξης των βλαστοκυττάρων είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, αφού αν δεν κάνουν τη σωστή επιλογή (δηλαδή να εξελιχθούν σε κάποιο αναγκαίο συγκεκριμένο είδος κυττάρων) τότε θα πεθάνουν ή θα ξεκινήσει μια λανθασμένη διαδικασία αναπαραγωγής τους που οδηγεί σε λευχαιμίες και κάποιες μορφές καρκίνων.

Η μοριακή βιολογία έχει κάνει τεράστιες προόδους τα τελευταία χρόνια στην κατανόηση της παραγωγής ανίατων ασθενειών, όπως ο καρκίνος ενώ ιδιαίτερη ελπίδα για νέες θεραπείες δίνει η έρευνα στα βλαστοκύτταρα, τα αρχέγονα αδιαφοροποίητα κύτταρα που υπάρχουν σε κάθε οργανισμό κατά την ανάπτυξή του.

(Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή 08/09/2006)

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: